Pátek, 26. dubna 2024

Ostravská zoo chystá speciální program zaměřený na slony

Ostravská zoo chystá speciální program zaměřený na slony

Ostravská zoologická zahrada připravila na sobotu speciální program zaměřený na slony. Připraveno bude komentované krmení i další aktivity, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

"Pro děti i dospělé bude připraven speciální sloní program, při němž se lidé dozvědí řadu faktů a zajímavostí o slonech," uvedla. Program se zaměří nejen na slony chované v lidské péči, ale také na jedince žijící ve volné přírodě.

Akce se uskuteční od 10:00 do 16:00 u venkovního výběhu slonů, v případě nepříznivého počasí se přesune do výukového centra. Zájemci si budou moci vyrobit a odnést i malý suvenýr. "Chybět nebude ani dotykový stolek, u kterého se lidé například dozvědí, kolik má slon zubů a jak těžká je stehenní kost slona. O její hmotnosti se mohou malí i velcí siláci na místě sami přesvědčit," podotkla Nováková.

Ostravská zoo chová slony indické. V Ostravě byli od roku 1956 až do roku 1991, kdy byl jejich chov na 13 let přerušen. Znovu byl obnoven v roce 2004, když zahrada otevřela nový pavilon, jehož vybudování tehdy stálo asi 85 milionů korun. V zoo se postupně narodila čtyři mláďata.

Třikrát byla březí samice Vishesh. Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011, šlo o první slůně narozené v Česku. Vishesh ale byla nezkušená a vůči samečkovi byla agresivní a nechtěla o něj pečovat. Sameček nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. V únoru 2014 Vishesh porodila samičku, později pojmenovanou Sumitra. Mládě ale od narození i přes veškerou snahu ošetřovatelů nepilo mateřské mléko a pracovníci zoo od počátku upozorňovali na to, že není znám případ, kdy by se takové mládě dožilo dospělosti. Přestože samička dobře prospívala a Vishesh o ni pečovala, náhle uhynula ve věku necelých dvou let. Loni se jí narodil sameček Chandru. Dalším přeživším mládětem je samička Rashmi, kterou na svět v roce 2011 přivedla samice Johti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů