zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Sazenice bylin, odborné přednášky i kulinářské zážitky - Národní zemědělské muzeum v Praze zve na Bylinkový den

15.04.2018
Zemědělství
Ekologická dovolená, cestování
Ekologické vzdělání a výchova
Sazenice bylin, odborné přednášky i kulinářské zážitky - Národní zemědělské muzeum v Praze zve na Bylinkový den

Pro všechny, které zajímá téma bylinek, připravilo Národní zemědělské muzeum Praha na sobotu 21. dubna od 10 hodin trh s bylinkami a semeny a především pestrý doprovodný program. Návštěvníci si budou moci nakoupit přírodní produkty pěstitelů a výrobců z celé republiky. Program doplňují odborné přednášky, výtvarné dílny pro děti i bylinkový workshop v gastrostudiu.

Začíná pěstitelská sezona a s ní přichází i druhý ročník Bylinkového dne v Praze na Letné. Na trhu v expozici Jede traktor, v sále v přízemí budovy a na dvorku muzea si návštěvníci budou moci nakoupit běžné i méně dostupné bylinky, sazenice a semena, koření i odbornou literaturu. Prodávat se bude také široký sortiment výrobků - od sušených čajů, sirupů, pest až po bylinnou kosmetiku. Zajímá vás, jak si připravit domácí repelent či přírodní odpuzovač molů? Chcete se bez chemie vypořádat s plevely? Přejete si mít doma na balkoně stále rozkvetlou bylinnou zahrádku? Pak navštivte některou z přednášek, které muzeum připravilo společně s Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Na přednášky se lze zaregistrovat na pokladně muzea či v on-line formuláři na webu. Své programy o přírodních zahradách a komunitním pěstování ve městě nabídnou návštěvníkům spolek Kokoza či Experimentální zahrada Pod Blaníkem

Jako vždy nebude chybět pestrý program pro děti a workshopy v gastrostudiu. Kromě společného sázení je pro ně připravena například výtvarná dílna Malování barvami země, kdy si pomocí barev s pigmenty z různě zabarvených hlín mohou vytvořit obrázek a odnést si ho domů. Na kulinářském workshopu v gastrostudiu se návštěvníci doví, kdy a jak bylinky sklízet a jak je uchovávat. Poznají tradiční i méně známé kuchyňské bylinky a vyzkouší si, jak z nich připravit semínkovou sůl, tvarohové máslo a zdravou limonádu. Doba trvání workshopu je cca 60 minut, cena je 390 Kč a účastníci se musí přihlásit předem prostřednictvím webu muzea. Začátky jsou v 11, 13 a 15 hodin. ,,V našem muzeu se snažíme doprovodnými akcemi kopírovat zemědělský rok a především chceme, aby si návštěvníci odnesli vždy něco praktického, ať už znalosti, osvědčené rady či tradiční české výrobky. Myslíme na celou rodinu, pobyt u nás si užijí dospělí i děti. Pěstování bylinek je nedílnou součástí zemědělství a mohou ho využívat i lidé ve městech," říká náměstek generálního ředitele a ředitel pobočky Praha Národního zemědělského muzea Antonín Juriga.

Na Bylinkovém dni představí během přednášky svou novou knihu Zahrada žije - Zahradničíme s dětmi Anita Blahušová, od 14 do 15 hodin bude v multifunkčním sále probíhat autogramiáda autorky nové publikace Zázračné byliny Zdeňky Nováčkové.

Bylinkový den se koná pod záštitou ministra zemědělství Jiřího Milka a starosty MČ Praha 7 Jana Čižinského a ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby.

Akce trvá od 10 do 17 hodin, zvýhodněné vstupné je 50 Kč a platí pro vstup do celého muzea.

Více informací naleznete na www.nzm.cz.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí