Úterý, 19. března 2024

Odneste starý dalekohled do zoo a pomozte zachránit kriticky ohrožené pěvce v Indonésii!

Odneste starý dalekohled do zoo a pomozte zachránit kriticky ohrožené pěvce v Indonésii!

Jedenáct českých a čtyři slovenské zoo se zapojily do kampaně EAZA Silent Forest na ochranu zpěvných ptáků v Indonésii. Pomoci můžete i vy.

Praha 16. dubna 2018 - Máte doma na půdě nebo ve skříni starý, ale stále ještě funkční dalekohled? Pokud jej nikdo nepoužívá a můžete ho postrádat, zaneste jej do některé z níže jmenovaných zoologických zahrad, které se zapojily do kampaně Silent Forest (Ztichlý les) na záchranu zpěvných ptáků v Indonésii. Dalekohledy získají indonéské děti, které se zapojí do speciálních výukových programů na rozvíjení zájmu o životní prostředí a jeho ochranu.

,,Školáci dalekohledy dostanou prostřednictvím sítě ekologických center po celé Indonésii, jimž je rozdistribuuje nezisková organizace Green-books.org. Ta již několik let vzdělává místní děti a pomáhá zvyšovat jejich povědomí o přírodě a udržitelném rozvoji. Bojuje také proti pytláctví a nelegálnímu odchytu původních druhů zpěvných ptáků, jež jsou v Indonésii velmi rozšířené a decimují tamní populace kriticky ohrožených druhů," říká Tomáš Ouhel ze Zoologické zahrady Liberec, který je zároveň předsedou kampaně EAZA Silent Forest.

Kampaň, již organizuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a od loňského podzimu jí na dva roky předsedá právě liberecká zoo, se zaměřuje na šest vybraných pěvců s nejpohnutějším osudem. Mezi nimi je například v přírodě patrně již vyhynulá kraska krátkoocasá jávská, populární loskuták velký, donedávna téměř vyhynulá majna Rothschildova, sojkovec dvoubarvý, bulbul korunkatý a šáma bělořitá. Nejen je ohrožuje nelegální odchyt a prodej na populárních ptačích trzích po celé Indonésii.

Kampaň Silent Forest má přispět k lepšímu povědomí obyvatel Indonésie o negativním vlivu odchytu zpěvných ptáků na jejich populace ve volné přírodě a pomoci získat finanční prostředky potřebné na konkrétní záchranné projekty. V ČR a na Slovensku se do kampaně zapojily tyto zoologické zahrady:

Zoologická zahrada Liberec - www.zooliberec.cz

Zoologická zahrada Ústí nad Labem - www.zoousti.cz

Zoologická zahrada Děčín - www.zoodecin.cz

Podkrušnohorský zoopark Chomutov - www.zoopark.cz

Zoologická a botanická zahrada Plzeň - www.plzen.eu

Zoologická zahrada Jihlava - www.zoojihlava.cz

Zoologická zahrada Hluboká - www.zoohluboka.cz

Zoologická zahrada Brno - www.zoobrno.cz

Zoologická zahrada Hodonín - www.zoo-hodonin.cz

Zoologická zahrada Olomouc - www.zoo-olomouc.cz

Zoologická zahrada Ostrava - www.zoo-ostrava.cz

Zoologická zahrada Bratislava - www.zoobratislava.sk

Zoologická zahrada Košice - www.zookosice.sk

Zoologická zahrada Spišská Nová Ves - www.zoosnv.sk

Zoologická zahrada Bojnice - www.zoobojnice.sk

Dalekohledy určené pro kampaň Silent Forest můžete zanechat na pokladnách u vstupu do těchto zoo, případně na označených sběrných místech, o nichž se dozvíte z informačních tabulí poblíž vchodů.

O kampani EAZA Silent Forest

Ochranářskou kampaň Silent Forest - Asian Songbird Crisis (Ztichlý les - Krize pěvců v jihovýchodní Asii) provozuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Od října 2017 jí předsedá zoologická zahrada v Liberci, která bude její centrálou až do roku 2019. Na finančních nákladech se v České republice podílí Ministerstvo životního prostředí, Unie českých a slovenských zoologických zahrad, Liberecký kraj, město Liberec a zoologické zahrady v Ostravě, Olomouci a Liberci. Celosvětovými partnery EAZA Silent Forest jsou mimo jiné organizace TRAFFIC a IUCN Asian Songbird Trade Specialist Group. Více informací o jednotlivých projektech a partnerech kampaně naleznete na webu www.silentforest.eu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů