Čtvrtek, 25. dubna 2024

Příbramská radnice v létě rozdá lidem domácí kompostéry

Příbramská radnice v létě rozdá lidem domácí kompostéry

Příbram radnice získala dotaci z Evropské unie na pořízení domácích kompostérů. Téměř 830 plastových nádob na bioodpad v létě rozdá lidem, kteří o ně požádali v dotazníkovém průzkumu. Náklady jsou přes tři miliony korun, většinu pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Lidé dostanou kompostéry zdarma, v prvních pěti letech budou v majetku města a poté přejdou do vlastnictví jednotlivých uživatelů. Radnice nyní hledá dodavatele kompostérů, vybrán by měl být v květnu. Dodací lhůta je deset týdnů, první kompostéry by tak Příbramští měli obdržet v červenci a srpnu. "Všichni víme, že by bylo ideální dát kompostéry na zahrádky právě teď, ale jsme limitováni termíny a podmínkami poskytovatele dotace, které bohužel nemůžeme ovlivnit," uvedl místostarosta Václav Švenda (TOP 09).

Poukázal na to, že lidé díky kompostérům nemusejí bioodpad nikam odvážet, ale zpracují ho na své zahradě. Díky tomu se ulehčí i příbramskému sběrnému dvoru s kompostárnou a město nebude muset platit tolik za svoz bioodpadu z veřejných nádob. "Nemluvě o tom, že mnohdy bioodpad končil i v komunálním odpadu," podotkl Švenda.

Pořízení dotovaných domácích kompostérů se podle něj osvědčilo i v jiných městech, někde zaznamenali až patnáctiprocentní snížení množství komunálního odpadu. Zkušenosti s podobnými projekty má ve středních Čechách třeba Beroun, plastové kompostéry letos rozdává lidem také radnice v Kolíně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů