Úterý, 19. března 2024

Ministr Brabec v Jihomoravském kraji: MŽP nepolevuje v boji proti suchu, opět spouštíme dotace na nové zdroje pitné vody

Ministr Brabec v Jihomoravském kraji: MŽP nepolevuje v boji proti suchu, opět spouštíme dotace na nové zdroje pitné vody

Špatná kvalita pitné vody, nedostatečné zásoby, vysychající vrty - nejpalčivější problémy, se kterými se v poslední době potýká stále více měst a obcí. Pomocnou ruku jim opět podává Ministerstvo životního prostředí, které spolu se Státním fondem životního prostředí ČR nabízí dotaci až 3 miliony korun na průzkum, posílení a vybudování nových zdrojů pitné vody. Podpora se vztahuje nejen na podzemní, ale i povrchové zdroje, a zcela nově také na výstavbu nových nebo rekonstrukci nefunkčních přivaděčů pitné vody. Celkem je obcím a městům nově k dispozici 600 milionů korun.

Letošní duben byl jedním ze tří nejteplejších za posledních 50 let. Podle profesora Zdeňka Žaluda z Mendelovy univerzity reálně hrozí, že po suchých epizodách v posledních 3 letech přijde další i letos. Sucho se projevuje nejenom v půdě, kde způsobuje významné škody zemědělcům, ale i vysycháním zdrojů pitné vody v obcích a městech.
,,Nedostatek pitné vody vnímáme jako akutní problém. Nejvíce jsou ohroženy ty lokality, které nejsou napojeny na kapacitní vodárenskou soustavu nebo nemají k dispozici dostatečné povrchové zdroje vody. Řada obcí po celé České republice již nyní čelí krizové situaci, u jiných nedostatek pitné vody hrozí v blízké době a musí hledat zdroje záložní. Těm všem chceme finančně pomoci," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec, který dnes představil novou dotační výzvu s alokací 600 milionů korun při výjezdu vlády do Jihomoravského kraje.
,,Dotačně podpoříme regeneraci, zkapacitnění nebo vznik stovek nových zdrojů pitné vody, včetně jejich napojení na stávající vodovodní řady. V našem Národním programu Životní prostředí jsme na ně vyhradili celkem 600 milionů korun, což je dvakrát více než v minulé výzvě, o kterou byl veliký zájem. Prostředky půjdou také na průzkumné vrty nebo vybudování veřejně přístupného odběrného místa," upřesňuje ministr Brabec s tím, že novinkou je rozšíření finanční podpory na využití povrchových zdrojů pitné vody.
Nově se nabídka podpory rozšířila také o výstavbu či rekonstrukci přivaděčů pitné vody. V tomto případě se jedná například o přivaděče od zdroje, skupinového vodovodu či dálkového přivaděče pitné vody a jejich napojení na stávající vodovod v obci. Naopak beze změn zůstala výše dotace, která se pohybuje v rozmezí 60 až 80 procent z celkových výdajů na projekt a obec si tak může přijít až na 3 miliony korun. Suchem postižené obce mají nárok na vyšší podporu.
,,Výše dotace se odvíjí od typu projektu a závisí také na tom, zda se jedná o akutní či ,,jen" rizikový případ. Až 80% dotaci získají žadatelé, na jejichž území neexistuje veřejný zdroj pitné vody anebo je kapacita jejich stávajícího zdroje či zdrojů pitné vody prokazatelně nedostatečná, případně voda z nich i přes svou technologickou úpravu nesplňuje vyhláškou stanovené požadavky," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.
Dotační výzva č. 2/2018 je vyhlašována v rámci Národního programu Životní prostředí, žádosti o podporu přijímá Státní fond životního prostředí ČR od 4. května 2018 do 18. prosince 2020, nebo do vyčerpání alokace. Ze svého rozpočtu na dotace vyčlenil 600 milionů korun.
O dotace se mohou hlásit obce a města, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace, ale také obchodní společnosti s většinovým podílem obcí, měst nebo jiných veřejnoprávních subjektů (provozovatelů vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu). Výzva je vyhlášena jako jednokolová nesoutěžní, tzn., že žádosti budou posuzovány a schvalovány průběžně.
Dotace na posílení a budování zdrojů pitné vody nejsou v rezortu žádnou novinkou. Pilotní výzvu spustilo ministerstvo již v červenci 2016 a ze strany obcí o ni byl veliký zájem, který převýšil vymezenou alokaci o několik desítek milionů. ,,Na Státní fond životního prostředí ČR dorazilo celkem 296 žádostí za 340 milionů. Až na pouhé tři žádosti byly všechny schváleny a mezi obce bylo rozděleno 330 milionů korun," informuje Petr Valdman.
,,V reálu to znamená, že dalších 135 tisíc lidí získá dostatek kvalitní pitné vody," vypočítává přínosy ministr Brabec a dodává, že mimořádný zájem o dotace byl také jedním z důvodů, proč se rozhodl rozpočet oproti předcházející výzvě navýšit na dvojnásobek. Navíc boj se suchem a zajištění dodávek kvalitní pitné vody pro obyvatele patří mezi dlouhodobé priority rezortu i Národního programu Životního prostředí.
Dokumenty k výzvě č. 2/2018
https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=55
Výsledky předchozí výzvy na zdroje pitné vody dle krajů
Průzkum, posílení a budování zdrojů pitné vody - výzva č. 8/2016

Kraj
Schválené
Počet žádostí Dotace (Kč)
VYSOČINA
56
40 648 937 Kč
JIHOČESKÝ
55
56 817 425 Kč
MORAVSKOSLEZSKÝ
10
18 398 332 Kč
ZLÍNSKÝ
17
23 468 488 Kč
PLZEŇSKÝ
40
37 769 047 Kč
OLOMOUCKÝ
17
18 637 887 Kč
JIHOMORAVSKÝ
19
21 880 688 Kč
KRÁLOVÉHRADECKÝ
18
19 238 432 Kč
STŘEDOČESKÝ
37
55 962 728 Kč
PARDUBICKÝ
12
17 536 810 Kč
ÚSTECKÝ
5
3 973 255 Kč
KARLOVARSKÝ
3
8 436 314 Kč
LIBERECKÝ
4
7 118 430 Kč
Celkový součet
293
329 886 773 Kč

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů