Úterý, 19. března 2024

První Češi s nejvyšším oceněním EU. Bez dotací

První Češi s nejvyšším oceněním EU. Bez dotací

Evropská komise již tradičně začátkem června zorganizovala Evropský týden udržitelné energetiky. Před zaplněným sálem, z rukou Miguela Arias Caneteho, evropského komisaře pro energetiku a ochranu klimatu, převzali nejvyšší cenu poprvé Češi. EU Sustainable Energy Award získali Pavel Podruh a Jakub Hořický z projektu Český ostrovní dům.

Pirjo Jantunen ze Světové energetické rady o ceně: "To co jsme letos obzvlášť hledali byl inovativní přístup, něco co by nás inspirovalo po celé Evropě a co by bylo možné replikovat v dalších zemích. Našli jsme to."

Projekt Český ostrovní dům je generátor návrhů energeticky soběstačných budov, které zdarma poskytuje veřejnosti. Projekt provozuje velkou studentskou architektonicko-technologickou soutěž, vyvinul vlastní systém řízení energetiky v budovách a dokončil prototyp bateriového úložiště pro domácnosti. Přímo na pódiu Pavel Podruh uvedl: "Jsme tým čtyř lidí a nemáme žádné evropské ani státní dotace. Jsme malá společnost, pracujeme zespodu, ale máme žraločí dravost."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů