Středa, 24. dubna 2024

V obchodech loni lidé odevzdali 512 tun vybitých baterií

V obchodech loni lidé odevzdali 512 tun vybitých baterií

Lidé stále častěji nosí vybité baterie do obchodů a obchodních řetězců, uvedla v dnešní tiskové zprávě nezisková společnost ECOBAT, která se o zpětný odběr v Česku stará. Loni na těchto místech lidé odevzdali 512 tun baterií, což je oproti roku 2014 nárůst o dvě třetiny. Nejvíc baterií se vybere v prodejnách COOP.

"Množství baterií odevzdaných v obchodech představuje 30 procent všech baterií, které byly v loňském roce předány k ekologické likvidaci," uvedl Ecobat. Nejvíce baterií se k recyklaci dostane přes firmy, a to 34 procent. Dalších 23 procent odevzdají obce, devět procent připadá na školy.

Mezi řetězci je ve zpětném odběru baterií nejvýznamnější skupina Coop. Do jejích prodejen lidé loni přinesli 16,6 tuny baterií. Na druhém místě je Kaufland s více než 10,3 tuny a na dalším Lidl s 8,9 tuny vybraných baterií. "Množství vytříděných baterií v obchodních řetězcích je závislé především na správném umístění sběrného boxu a dobré informovanosti personálu prodejny. Důležitý je také systematický dohled nad nádobami a pravidelné objednání odvozu," uvedl ředitel Ecobatu Petr Kratochvíl. Při pohledu na konkrétní obchody se nejvíc baterií vybralo v Globusu v Hradecké ulici v Brně, a to 775 tun. "I další místa v první pětce obsadily prodejny řetězce Globus," uvedl Ecobat.

K odběru baterií slouží ve velkých obchodech nádoby, které bývají umístěné při vstupu. Bývá na nich logo Ecobatu se zelenočernou baterií, designem se ale liší. Nejčastější jsou průhledné tubusy typy Maxitube, zelené krabičky Transportbox a vícebarevné boxy s kulatými otvory nahoře Ecocheese.

V Česku funguje celkem více než 22.000 sběrných míst. Těch, které jsou umístěné v obchodech, bylo koncem loňského roku přes 9600. Podle Kratochvíla patří Česko ve zpětném odběru baterií k nejlepším v Evropě. Loni se jich podařilo vybrat 1681 tun, což je 46 procent množství, jaké bylo ve stejném roce uvedeno na trh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů