Sobota, 27. dubna 2024

14. března - Den crowdfundingu

Crowdfunding je praxe financování projektů z malých částek peněz pocházejících od velkého počtu lidí. I když se to může zdát jako inovace, ve skutečnosti sahá až do 19. století jako efektivní způsob získávání peněz na věci a projekty, třeba ty ekologické.

14. března - Den crowdfundingu

Crowdfunding Day pomáhá seznamovat s užitečností crowdfundingu a o tom, jak změnil životy organizací po celém světě.


Historie Crowdfunding Day
Crowdfunding existuje již od 19. století a založil jej slavný francouzský filozof a sociolog Auguste Comte. Ve svém historickém díle ,,Premiere Circulaire Annuelle addressee par l'auteur du Systeme de Philosophy Positive" představil světu sociologickou teorii pozitivismu.

Pozitivismus odkazuje na vztah mezi závislostí teorie a pozorování, spoléhání se na vědeckou metodu k zajištění autentického poznání. Zatímco tento abstraktní koncept byl zčásti založen Comtem, Comte tuto ideologii použil k financování svého výzkumu a nakonec vytvořil první formy crowdfundingu. V rámci prvního crowdfundingového úspěchu vydal filozof v tento den v roce 1850 své dílo.

Termín pro crowdfunding a jeho modernější úspěch přišel v roce 1997, kdy britská rocková kapela financovala svůj restart prostřednictvím online darů od svých fanoušků. ArtistShare se stala první společností, která vytvořila platformu crowdfundingu, a poté se obor crowdfundingu neustále rozrůstal.

Dnes je crowdfunding obrovskou součástí ekonomického úspěchu mnoha organizací a stále roste. V roce 2015 získaly crowdfundingové kampaně celosvětově celkem 34 miliard dolarů, což je ve srovnání s ročním rozpočtem amerického programu NASA dvojnásobek.

Předpokládá se, že toto odvětví do roku 2025 vzroste na více než 300 miliard dolarů, takže si udělejte čas na oslavu crowdfundingu, jednoho z hlavních způsobů, jak mohou projekty, které máte rádi, ožít.

Jak oslavit den crowdfundingu
Pokud se vám líbí, co crowdfunding udělal (nebo může udělat) pro vaši firmu či neziskovku, pak spusťte crowdfundingový projekt. Pomozte rozvíjet svou činnost tím, že oslovíte lidi, řeknete jim o svých vizích a projektech a získejte na ně finance.

Pomozte crowdfundingem dalším projektům, o kterých víte, a pošlete jim peníze. Pomozte crowfundingu ožít sdílením tohoto svátku na sociálních sítích pomocí hashtagu #crowdfundingday.

Dejte svým přátelům a rodině vědět, o čem crowdfunding je, a oslavte jeho historii tím, že si promluvíte o nejlepších způsobech crowdfundingu pro činnosti a projekty, které milujete.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů