Sobota, 20. dubna 2024

Vermikompostování v CENIA

Vermikompostování v CENIA

CENIA, česká informační agentura životního prostředí se rozhodla přispět ke snižování produkce biologicky rozložitelného odpadu a v sídle organizace instalovala 2 vermikompostéry. Jako náplň vermikompostéru (a potrava pro žížaly) budou sloužit organické zbytky od zaměstnanců (kávová sedlina, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky z údržby kancelářských rostlin, atd.). Půl kila žížal spotřebuje denně kolem 0,25 kg organických zbytků. Výsledkem je vermikompost a ,,žížalí čaj". Vermikompost je považován za jedno z nejúčinnějších organických hnojiv a výluh neboli žížalí čaj je vynikající tekuté hnojivo, které se ředí s vodou v poměru 1:1.

Produkce biologicky rozložitelného odpadu se v ČR neustále zvyšuje (viz graf). Tvoří jej organické zbytky (z domácností, zahrad, z údržby veřejné zeleně atd.), které podléhají aerobnímu (za přítomnosti kyslíku) nebo anaerobnímu (bez přístupu kyslíku) rozkladu. Efektivní metodou využití bioodpadu je kompostování, kterým se za kontrolovaných podmínek aerobních procesů (tj. za přístupu vzduchu) a činností mikroorganismů přeměňuje bioodpad na kompost.

V roce 2016 bylo v ČR zkompostováno 889 303 tun biologicky rozložitelného odpadu, tj. 2,60 % z celkové produkce odpadů. Kdyby takové množství skončilo na skládce a následujících 55 let se rozkládalo, vzniklo by při tom přes 51 tis. tun metanu. Metan je silným skleníkovým plynem, dvacetpětkrát účinnějším než oxid uhličitý. Pokud by toto množství skleníkových plynů muselo být obchodováno v emisních povolenkách, vyšlo by ČR na téměř 185 mil. Kč.

Bioodpady tvoří cca 40 -- 50 % celkového množství vyprodukovaného komunálního odpadu. Přitom jsou jediným odpadem, který lze kvalitně recyklovat (kompostovat) i v domácích podmínkách. Jednou z variant domácího kompostování je tzv. vermikompostování, které využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo. Pro kompostování pomocí žížal je ideální prostředí kanceláří a domácností, protože jim vyhovují stabilní teplotní podmínky kolem 20 ?C.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů