Sobota, 27. dubna 2024

Právo vstupu do domu kvůli kontrole kotle chce vláda ponechat

Právo vstupu do domu kvůli kontrole kotle chce vláda ponechat

Vláda ANO a ČSSD trvá na tom, že při kontrole kotlů mohou úředníci vstupovat lidem do obydlí. Návrh TOP 09 na zrušení diskutovaného opatření ve Sněmovně nepodpoří. Informoval o tom během dnešního jednání kabinetu tiskový odbor Strakovy akademie. Předkladatelé návrhu tvrdí, že platná právní úprava prolamuje ústavní ochranu nedotknutelnosti obydlí. Kabinet ale vychází z toho, že Ústavní soud ji po přezkoumání nezrušil.

TOP 09 zdůvodňuje svou novelu o ochraně ovzduší tehdejším postojem místopředsedy soudu Jaroslava Fenyka. Fenyk se jako jediný přiklonil k návrhu skupiny poslanců, aby soud možnost ze zákona vyškrtl. "Toto odlišné právní stanovisko tudíž vláda nemůže považovat za důvod pro změnu stávající úpravy," napsali vládní legislativci do předběžného stanoviska kabinetu pro zákonodárce.

Pokud by novela TOP 09 platila, lidem by nehrozila ani až padesátitisícová pokuta za to, že kontrolory ke kotli nebo k používanému palivu nepustí. Úřadům by zůstala jen pravomoc zaslat majiteli kotle při podezření na spalování nevhodného materiálu upozornění a poučení o jeho povinnostech a o možných následcích.

Prověrka kotle a paliva přímo v obydlí může přijít podle platné úpravy v případě, pokud se důvodné podezření na porušení objeví opakovaně. Úředníci nejprve musejí majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu s informací, co v opačném případě může nastat. Úpravu prosadila vláda v minulém volebním období kvůli ochraně zdraví lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů