Sobota, 20. dubna 2024

Opavská radnice daruje obyvatelům kompostéry

Opavská radnice daruje obyvatelům kompostéry

Opavská radnice daruje obyvatelům vilových čtvrtí kompostéry, které domácnostem před pěti lety zapůjčila. Jejich pořízení snížilo množství nevytříděného odpadu o 2000 tun. ČTK to řekl končící náměstek opavského primátora Dalibor Halátek (Změna pro Opavu). Věřím, že biologického odpadu bude na skládkách končit ještě méně. Od září město lidem rozdává popelnice na biologický odpad. Celkem jich mezi lidi půjde 5000.

Kompostéry představitelé města koupili v roce 2013 z dotačních peněz, bylo jich 2300. "V současné době končí pětiletá udržitelnost projektu. Proto budeme smlouvy o zapůjčení měnit na darovací," řekla mluvčí města Lada Dobrovolná. Darovací smlouvy budou pro zájemce připraveny na odboru životního prostředí.

Podle Halátka kompostéry splnily svůj účel. "Odhadujeme, že s jejich přispěním na skládkách neskončilo ročně přibližně 2000 tun biologického odpadu," uvedl a dodal, že radnice pokračuje s podobným projektem. Od září rozdává hnědé popelnice. "Někteří lidé si stěžovali, že komposty nepojmou všechen odpad. Proto jsme se rozhodli i pro popelnice. Celkem jsme jich pořídili 5000," řekl Halátek. Očekává, že úbytek biologického odpadu v netříděném se bude pohybovat kolem 3000 tun.

Město nechá na skládku ročně vyvézt na 14.000 tun směsného komunálního odpadu. Dalších 5000 tun je vytříděných. Kolem 30 procent z toho je stále biologický odpad, který by mohl místo na skládkách končit v kompostu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů