Úterý, 19. března 2024

Než přiletí anděl, poznejte biologické peklo!

Než přiletí anděl, poznejte biologické peklo!

Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR poprvé vyrazí mezi lidi s novou ukázkovou mobilní laboratoří. Tento jedinečný ,,showroom" v originálním, 9 metrů dlouhém airstreamovém karavanu s nejnovějšími mikroskopy a laboratorní technikou je ideálním prostředkem pro moderní a interaktivní prezentaci vědy a výzkumu. První zastávkou Mobilní laboratoře Biologického centra AV ČR bude Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, kam se tradičně na mikulášský den snáší z Černé věže anděl. Než ale přiletí, mohou návštěvníci vstoupit do ,,Biologického pekla". To je název tematického programu, který přiveze mobilní laboratoř na náměstí ve středu 5. 12. 2018 od 10 do 13 hodin.

Karavan se promění v peklo plné čertovských potvůrek. Nebyli by to českobudějovičtí biologové, kdyby s sebou nevzali živé parazity, v tomto případě čerstvé červy vypreparované z ryb. Vědci budou také odhalovat ďábelská tajemství světa pod zemí, a to nejen půdy z nejrůznějších prostředí, ale také živých půdních organismů, mezi nimiž kraluje ďábelský pracant - žížala. ,,Věda není vždy jen práce v bílých rukavičkách u mikroskopu nebo výkonného počítače. Za výzkumem musíme i do terénu, a pokud nás zajímá studium konkrétní části živočicha, nezbývá než se pustit do pitvy," doplňuje koordinátorka laboratoře Markéta Kubátová další bod programu, jímž bude preparace jednotlivých orgánů ryb. Návštěvníci se mohou těšit i na chemický pokus ,,Faraonovi hadi" a ukázku různých vzorků vody se sinicemi a řasami.

Mobilní laboratoř BC AV ČR navštíví v průběhu pěti let veletrhy, výstavy, školní dvory, ale třeba i letní tábory po celé České republice. ,,Cílem je především odstranit předsudky, nadchnout publikum a ukázat vědu z jiného pohledu," říká vedoucí projektu, Renata Novotná z Biologického centra AV ČR. Obohaceno nebude jen publikum, ale také badatelé a doktorandi, kteří si ověří své prezentační dovednosti a získají nový pohled na svou práci díky sdílení svých poznatků s širokou laickou veřejností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů