Úterý, 19. března 2024

Ústí nad Labem zapůjčí občanům 109 drtičů odpadu

Ústí nad Labem zapůjčí občanům 109 drtičů odpadu

Ústecká radnice zdarma zapůjčí občanům 109 drtičů zahradního odpadu. Projekt by měl přispět k lepšímu nakládání s biologicky rozložitelnými odpady na území města. Kromě snížení množství odpadu ukládaného na skládku má projekt podpořit domácí kompostování. Vedlejším pozitivním efektem by mělo být také snížení množství tzv. černých skládek v okolí zahrad a s tím spojený výskyt divočáků v zastavěných částech města. Novináře o tom dnes informovalo vedení magistrátu.

Město na projekt získalo dotaci 531.000 korun z Programu pro podporu odpadového hospodářství obcí v Ústeckém kraji na roky 2017 až 2025. Znění smlouvy zveřejní magistrát příští týden na webových stránkách města. Detailnější podmínky k výpůjčce budou známy na začátku příštího roku. Drtiče musí být umístěny na pozemcích v katastrálních územích města.

Obyvatelé Ústí nad Labem mají letos svoz odpadu zdarma. Zastupitelé loni rozhodli o zrušení poplatku 500 korun ročně na osobu. Vedení radnice to zdůvodnilo dobrou finanční kondicí města a tím, že zhruba třetina obyvatel poplatek neplatí. Zdarma mají svoz odpadu také lidé v Mostě, Teplicích a letos také v Chomutově. Chomutovští zastupitelé tento týden rozhodli o znovuzavedení poplatku 500 korun na osobu ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů