Úterý, 19. března 2024

Praha 13: Pilotní projekt sběru bioodpadů z bytů

Praha 13: Pilotní projekt sběru bioodpadů z bytů

Na Praze 13 začal ve vybraných bytových domech pilotní projekt sběru bioodpadů. O svoz se postarají Pražské služby. Informovala o tom Vít Hofman z pražského magistrátu.

Do projektu je zapojeno 33 domů, což představuje téměř 1 200 bytů. Sběr je zaměřen na rostlinnou složku bioodpadu. Počítá se především s bioodpadem vznikajícím v kuchyních. "Do nádob se mohou dávat i zbytky rostlin, hlína, tráva, rozřezané větvičky, umaštěné papíry, prostě cokoliv, co je rostlinného původu a po vhození do kompostu se dokáže rozložit," říká pražská radní Jana Plamínková.

V rámci projektu bylo rozmístěno 38 hnědých nádob, nejčastěji s objemem 240 litrů. Většina z nich je uzamčena. Jedná se o speciální nádobu, která je provětrávaná v horní části konstrukce. Svoz je do začátku stanoven na jednou týdně, počítá se s navýšením až dvakrát týdně. Bioodpad je odvážen do průmyslové kompostárny Úholičky.

Bioodpad je zpracováván tradičním kompostováním. Po skončení procesu je výsledkem zralý kompost, který se vrátí přímo nebo v podobě substrátu zpátky do půdy. ,,Jedním z nejzávažnějších problémů životního prostředí v posledních letech je zvýšená eroze a s tím spojená degradace zemědělského půdního fondu. Zjednodušeně řečeno dochází k odnosu nejúrodnější části půdy. Navracením kompostu do půdy se dá erozi úspěšně bránit," vysvětluje radní Jana Plamínková.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů