Sobota, 20. dubna 2024

Jak ušetřit na pouličním osvětlení?

Se soumrakem se ve velkých městech i v malých vesnicích rozzáří lampy. Pouliční osvětlení zvyšuje bezpečnost a zároveň vytváří neopakovatelnou atmosféru, především v historicích čtvrtích...

Jak ušetřit na pouličním osvětlení?

Náklady na veřejné osvětlení nesou města a spolu s nimi daňoví poplatníci. Podobně jako šetří elektřinu domácnosti šetří také samosprávy, například pomocí LED technologií.

Na sklonku podzimu se stmívá už brzy odpoledne, pouliční lampy svítí celou noc až do rozednění. Náklady na veřejné osvětlení proto nejsou nízké. S úsporou obcím a městům pomáhají moderní technologie, jako je LED osvětlení. To dokáže zvýšit hladinu světla, ušetřit elektřinu a zároveň zachovat neopakovatelnou atmosféru. Používá se proto v moderních i v historických částech měst.

Od petrolejových lamp k LED osvětlení

Představit si ulice bez osvětlení dnes dokážeme jen stěží. Pouliční lampy zvyšují bezpečnost chodců i řidičů. Osvětlují ulice i silnice, někde dokonce parky. Vše má přitom svá pravidla: intenzitu osvětlení udávají technické normy.

Lampy ovšem nesvítily v ulicích vždy. V době středověku plály v ulicích pochodně, většinou uzavřené v železných klecích. Později se používaly olejové lampy. Jak se rozvíjela města a spolu s nimi i technologie, vystřídalo živý oheň plynové osvětlení. Každý večer je vycházel rozsvěcovat lampář se svou dlouhou tyčí. Nad ránem je zase zhášel. Postava lampáře je dosud spojena s romantickou starou Prahou.

Lampáři postupně mizeli, jak do ulici pronikaly obloukové lampy a elektrické osvětlení. To se rozmáhalo především kolem roku 1920 spolu s tím, jak byla prováděna masivní elektrifikace Československa. Větší města měla veřejné osvětlení už dříve. Například v Turnově se elektřinou svítilo už od roku 1905.

Pouliční osvětlení se zdokonaluje i nyní, a to s pomocí současných technologií. Když v roce 2012 definitivně skončily klasické žárovky, řada domácností začala používat LED žárovky. A tento trend pronikl i na ulice.

0 50 % prosvícené elektřiny méně

V době, kdy běžné činnosti řídíme pomocí moderních technologií, je zbytečné, aby se elektřinou plýtvalo. Proto stále více měst a obcí přemýšlí nad tím, jak v noci efektivně svítit, zajistit bezpečnost občanům a zároveň snížit náklady na veřejné osvětlení.

Když se dříve plánovala rekonstrukce nebo vybudování nového veřejného osvětlení, byla odpověď jednoduchá. Použila se rtuťová nebo halogenová výbojka. Ta se ale ve světle nových poznatků a technologií jeví jako neúčinná. Oproti LED osvětlení spotřebuje až o 50 % elektřiny více. K tomu je třeba připočítat náklady na údržbu staršího osvětlení, které může být často poruchové.

Mění se zároveň potřeby a kritéria, jež by osvětlení mělo splňovat. Každé místo je jiné a vyžaduje trochu jiné osvětlení. I s tím mohou pomoci moderní technologie. Jiné jsou totiž požadavky na pouliční lampy, které budou osvětlovat frekventovaný přechod a jiné parametry bude mít lampa v rezidenční čtvrti, ve veřejném parku nebo v historickém centru. S tím souvisí i otázka, kolik hodin bude lampa svítit a jak intenzivní světlo je potřeba.

Chytré pouliční osvětlení

Ruku v ruce s moderním pouličním osvětlením přichází nejen úspora energií, ale také jeho lepší kontrola. Z pohodlí kanceláře je možné ovládat stmívání veřejného osvětlení (například na 60 %), což je vhodné v rezidenčních čtvrtích za hluboké noci, kdy světla nemusí svítit naplno. Naopak, v případě potřeby, třeba během nehody, může dispečink okamžitě na dálku rozsvítit libovolné světlené body.

Správce veřejného osvětlení může svítidla sledovat, efektivně s nimi pracovat, plánovat jejich využití i údržbu, a to podle stavu nasvícených hodin a deklarované životnosti. Světelné zdroje se díky plánované údržbě nemusí měnit po jednom, ale najednou, což ve výsledku šetří náklady.

,,S výměnou klasického veřejného osvětlení lze uspořit elektrickou energii a ušetřit se dá i na údržbě. LED svítidla jsou vyrobena tak, aby nevyžadovala žádný zvláštní servis. Díky tomu je návratnost vstupních investic do pořízení LED osvětlení poměrně rychlá," uvedl pro portál Příroda Lukáš Rymer z LED Solution. V tomto obchodě mají s LED veřejným osvětlením bohaté zkušenosti. Kromě prodeje LED technologií pomáhají obcím, městům i firmám také se světleným projektem.

Města a obce díky LED technologii dostanou veřejné osvětlení pod kontrolu, mají vždy jasné a přesné informace o využití osvětlení, o době prosvícených hodin i o spotřebované elektřině. To zvyšuje kontrolu nad účty od dodavatelů energií. Zároveň je vše průhlednější, protože díky propojení řídicího systému a webu města se lidé mohou snadno podívat, jaká byla spotřeba a srovnat ji s minulými roky.

Kvalitní a šetrné veřejné osvětlení

Kromě úspory a snadné údržby přináší LED veřejné osvětlení i další viditelné výhody. Zatímco klasické pouliční lampy svítí žlutě až oranžově, LED svítidla ve veřejném osvětlení vydávají spíše denní bílou barvu. Odborníci přitom považují bílé světlo za výhodnější, protože umožňuje přesnější vidění. Tím zvyšuje i bezpečnost na ulicích a na silnicích.

Lidé vnímají denní bílé světlo jako přirozenější a lépe v něm v noci vidí překážky. Spolu s vhodně naplánovaným osvětlením tak mohou LED lampy několikanásobně zvýšit bezpečnost. Zároveň se eliminuje nežádoucí jas, lampy svítí, kam mají. Pohodlí zvyšuje i okamžitý náběh na plný výkon a tichý provoz.

Dalším bodem pro LED veřejné osvětlení je šetrnost k životnímu prostředí. Svítidla totiž neobsahují jedovaté látky, jako je například rtuť, olovo, fosfor nebo kadmium. Nevyzařují škodlivé ultrafialové záření a snižují světelné znečištění. Snadněji se nasměrují tam, kam mají svítit - například na chodník místo do oken.

Bonusem je příjemný a nadčasový design. LED pouliční lampy se vyrábí v moderním i klasickém vzhledu, takže nenaruší ráz obce, naopak mohou vzezření ulic pozvednout. Když dáte přednost kvalitním výrobkům, bude veřejné osvětlení odolné a bude mít dlouhou životnost.

LED svítí v Brandýse nad Labem i na Liberecku

V České republice postupně přibývá míst, kde v ulicích svítí LED technologie. Příkladem je obec Dlouhý most na Liberecku, která zmodernizovala veřejné osvětlení a uspořila 70 % nákladů na energii. Zároveň se zlepšila viditelnost v obci.

Veřejné LED osvětlení Dlouhý most, zdroj:ledsolution.cz

LED veřejné osvětlení vyrobené na zakázku mají také v Brandýse nad Labem. Město získalo optimální výkon a individuální barvu svítidel. Na obě instalace je pětiletá záruka.

Veřejné LED osvětlení Brandýs nad Labem, zdroj:ledsolution.cz

Veřejné LED osvětlení Brandýs nad Labem, zdroj:ledsolution.cz

Klíče ke skutečným úsporám jsou vždy dva: kvalitní technologie a odborný návrh. Pokud i ve vašem městě chcete snížit náklady na veřejné osvětlení, samotné realizaci by měl předcházet světelný plán a konzultace s odborníky.

,,Když se rozhodnete pro LED veřejné osvětlení, ukážete okolí, že vaše obec nebo město uvažují úsporně i ekologicky," uzavírá Lukáš Rymer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů