Sobota, 27. dubna 2024

3 tipy, na co se zaměřit při výběru venkovního osvětlení

3 tipy, na co se zaměřit při výběru venkovního osvětlení

Venkovní osvětlení lze instalovat na fasádu domu, do jeho blízkosti či v rámci celé zahrady. Jde o estetický prvek, který zároveň zvyšuje bezpečnost vašeho domova. Je důležité vybrat spolehlivá zařízení, která vám budou dobře sloužit.

LED svítidla - úsporná a ekologická volba
V dnešní době už jsou LED svítidla naprostým standardem. Nabízí totiž celou řadu benefitů. Mají dlouhou životnost, přitom spotřebovávají pouze minimum energie. Jejich provoz tedy není příliš nákladný. Za zmínku stojí také ekologický aspekt. LED svítidla s inteligentními funkcemi, například možnost stmívání, automatické zapínání/vypínání na základě pohybu nebo denního světla, snižují spotřebu energie. V porovnání s běžnými žárovkami mají LED technologie výrazně nižší dopad na životní prostředí - neobsahují škodlivé látky, jako například rtuť, které se při likvidaci uvolňují do prostředí.
Možnosti napájení
Je důležité si rozmyslet, jakým způsobem chcete světla napájet. Jednou z možností je samozřejmě zapojení do elektrické sítě prostřednictvím kabelu - podobně jako v interiéru.Problémem jsou však kabely, kterým venkovní prostředí neprospívá. Alternativou je proto napájení prostřednictvím baterií. Abyste je nemuseli neustále vyměňovat za nové, můžete zvolit solární LED svítidla - nepotřebují elektřinu ze zdroje, získávají ji ze slunce. To mimo jiné znamená, že vás jejich svícení nebude nic stát.

Individuální výběr
Výběr správného venkovního osvětlení není složitý, je však důležité si předem rozmyslet, co vlastně chcete. Základem jsou praktická světla, která osvítí cestu pro větší bezpečnost. K dispozici jsou modely vhodné pro instalaci na fasádu. Pokud potřebujete rozjasnit okolí chodníku, nabízí se zapichovací světla nebo zahradní reflektory s bodcem. Nicméně nabízí se i efektní modely se zajímavým designem - ty se stanou působivou součástí zahrady, pomohou vám zvýraznit nejkrásnější prvky exteriéru, a přitom zvýší jeho bezpečnost.
Je důležité volit praktické a efektivní řešení, ušetříte si tak spoustu starostí. Světla nabíjená ze solární energie jsou skvělou volbou - LED diody jsou v podstatě bezúdržbové, po instalaci už si s nimi proto nemusíte dělat hlavu, přičemž budou spolehlivě sloužit.
Foto: Grigory Bruev / Adobestock.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů