Pátek, 19. dubna 2024

ZOO PRAHA ZAČALA ZPRACOVÁVAT KOMPOSTOVATELNÉ NÁDOBÍ

ZOO PRAHA ZAČALA ZPRACOVÁVAT KOMPOSTOVATELNÉ NÁDOBÍ

Zoo Praha postupně nahradila veškeré plastové nádobí nádobím zcela kompostovatelným, které se vyrábí ze škrobu, spustila osvětovou kampaň mezi návštěvníky a jako první z českých zoologických zahrad zavedla linku na zpracování kompostovatelného odpadu. Unikátní metodu dnes zástupci Zoo Praha a společnosti IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a. s. - provozovatele elektrického kompostéru GreenGood - představili novinářům.

,,Zoologické zahrady by svým ekologickým chováním měly jít příkladem, proto realizujeme tento pilotní projekt," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. ,,Jde mimo jiné o 800 000 kelímků či 200 000 brček ročně. Apelujeme na návštěvníky, aby opravdu důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše, neboť bez toho není možné kompostování bez problémů provádět."

,,V této souvislosti bych připomněl, že v Tichém oceánu se odpadky z plastů nahromadily již na ploše velké jako čtyři Německa. A každý jsme jistě viděli snímky velryb či mořských želv uhynulých v důsledku ucpání trávicího traktu plasty..."

Zástupci firmy IPODEC-ČISTÉ MĚSTO předvedli novinářům, jak metoda funguje v praxi. Nejprve od pracovníků Zoo Praha přeberou svezený odpad z kompostovatelných plastů jako součásti gastronomických služeb poskytovaných v areálu zoo (jednorázové kelímky, talíře, misky, tácky, příbory či brčka). Ten pak ručně roztřídí, nechají rozdrtit v drtiči a nakonec spolu s gastroodpadem (nejčastěji zbytky po čištění zeleniny) vsypou do elektrického kompostéru, kde se při teplotě 60 °C rozloží ve výsledný substrát.

,,Nejen v našich podmínkách jde o netradiční řešení; zkušební provoz bude i z tohoto důvodu trvat ještě několik měsíců," uvedl Karel Vančura, ředitel firmy IPODEC-ČISTÉ MĚSTO, a dodal: ,,Naše spolupráce se Zoo Praha trvá již bezmála čtvrt století a prezentace nové společné aktivity na poli odpadového hospodářství je jejím logickým vyústěním a důkazem péče Zoo Praha o životní prostředí."

,,Podle mých informací se Zoo Praha otevřením této linky stala první zoo na světě, která přímo ve svém areálu dokáže kompostovatelné obaly nejen zkompostovat, ale výsledný materiál bude také dále zužitkovávat," uzavřel Michal Jiráň, ředitel divize GreenGood společnosti DEKOS R, s.r.o., která kompostér dodala.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů