Úterý, 19. března 2024

Ekologové zablokovali dopravu v centru Londýna, kritizují vládu

Ekologové zablokovali dopravu v centru Londýna, kritizují vládu

Aktivisté požadující rázné kroky pro řešení současných ekologických problémů dnes zablokovali dopravu na několika místech v centru Londýna. Zřídili si tábory na mostu Waterloo Bridge a na křižovatce Oxford Circus, další skupina směřovala odpoledne na Piccadilly Circus. Za protesty stojí organizace Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), která chce v blokádách pokračovat nejméně týden a donutit tak vládu k činům.

Podle deníku The Guardian se dopoledne na různých místech Londýna sešly tisíce lidí. Kromě zmíněných míst se také konají manifestace u budov britského parlamentu a u mramorového oblouku u severovýchodního rohu Hyde Parku. Situace podle listu připomíná několik let starý protest Okupujte Londýn proti ekonomickým nerovnostem. Policie lidem doporučuje, aby při plánování cest po Londýně počítali se zdržením.

Snímky na webu deníku Evening Standard ukazují, že demonstrantům se dopoledne podařilo zcela zastavit automobilovou dopravu přes Waterloo Bridge v centru Londýna. Na most donesli stromy ve velkých květináčích i solární panely a vybudovali zde malé podium a rampu pro skateboarding. Dav lidí se shromáždil také na Oxford Circus a uprostřed křižovatky se objevila růžová plachetnice, která podle zpravodajské společnosti BBC odkazuje na hrozbu stoupající hladiny oceánů.

Dalším terčem aktivistů se stala centrála ropné společnosti Shell ve čtvrti Waterloo, jíž demonstranti posprejovali nápisy jako "Shell zabíjí". Podle televize Sky News také poničili skleněný vstup do budovy a jednu ženu následně odvedli policisté. O dalších konfrontacích se strážci zákona zatím britská média neinformují.

Organizátoři shromáždění doufají, že se jim na Waterloo Bridge a dalších místech podaří vydržet nepřetržitě alespoň několik dní. Manifestace jsou součástí mezinárodní kampaně Extinction Rebellion, přičemž protesty byly v plánu na 80 místech ve 33 zemích.

Skupina požaduje po britské vládě, aby do roku 2025 zajistila nulové uhlíkové emise. Také volá po zřízení občanského shromáždění, které by vytvořilo krizový akční plán, podobně jako tomu bylo za druhé světové války. Aktivisté již své požadavky v dopise tlumočili premiérce Therese Mayové a zároveň ji vyzvali k osobnímu setkání. Také varovali, že při nečinnosti vlády by v dalších týdnech své protesty stupňovali.

"Nechceme lidem znepříjemňovat život, ale vzhledem k selhání našich vlád v posledních 30 letech nemáme na výběr. Vlády upřednostňují krátkodobé zájmy ekonomických elit, takže abychom získali jejich pozornost, musíme narušit ekonomiku," citoval The Guardian mluvčího Extinction Rebellion.

Silniční blokády tato skupina neorganizuje v Londýně poprvé. V listopadu v hlavním městě uspořádala manifestace na pěti mostech. Několik desítek účastníků následně skončilo ve vazbě. Před dvěma týdny se pak asi desítka aktivistů hlásících se ke stejné organizaci na protest svlékla na tribuně pro veřejnost v Dolní sněmovně britského parlamentu.

Účastníky dnešních akcí organizátoři varovali, že se zapojují do občanské neposlušnosti, a hrozí jim proto zadržení. Londýnská policie se zatím ke své strategii v médiích podrobněji nevyjádřila, pouze uvedla, že bude postupovat přiměřeně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů