Úterý, 19. března 2024

České elektrárny obkličují chilskou metropoli

České elektrárny obkličují chilskou metropoli

První elektrárny z masívního investičního plánu v Chile začala česká firma Solek v prvním čtvrtletí stavět v oblasti Maule a Valparaíso v Chile. Jedná se o fotovoltaické zdroje Villa Seca, Los Paltos a Santa Fe o celkové kapacitě 16,64 MWp DC. Kromě třech uvedených elektráren chce Solek letos rozestavět projekty o celkové kapacitě až 70 MWp DC.

Elektrárny jsou součástí záměru Solek postavit během tří let v Chile obří portfolio elektráren o kapacitě 250 MWp DC. Největší zakázkou, která byla v rámci tohoto záměru vloni oznámena, je development a výstavba zdrojů o výkonu kolem 100 MWp DC pro investiční skupinu CarbonFree, která je tvořena zkušenými kanadskými investory. Kromě financování ze Severní Ameriky investuje Solek do projektů stovky milionů korun získaných od českých investorů.

Chilské portfolio Solek se skládá z jednotlivých elektráren o velikosti 3 až 10,66 MWp DC v rámci programu Pequenos Medios de Generación Distribuida ((malé výrobny obnovitelné energie), který je založen na menších zdrojích o velikosti do 10,66 MWp DC. Tři dříve postavené elektrárny v Chile byly již úspěšně spuštěny a dodávají do sítě elektrickou energii.

Podrobnosti k aktuálně zahajovaným stavbám: Villa Seca (region Maule, instalovaný výkon 2,99 MWp DC), Los Paltos (region Valparaíso, instalovaný výkon 2,99 MWp DC) a Santa Fe (region Maule, instalovaný výkon 10,66 MWp DC). Polohu lokalit ukazuje přiložená mapa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů