Pátek, 19. dubna 2024

Chcete zachránit amazonský prales? Jezte méně masa

Chcete zachránit amazonský prales? Jezte méně masa

Požáry zuřící v amazonském deštném pralese možná daly vzniknout mezinárodní krizi, těžko je ale můžeme považovat za náhodu. Většinu z nich založili dřevorubci, nebo farmáři, kteří potřebují pastviny pro dobytek, a to za podpory populistického brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který klade větší důraz na ekonomiku než na ekologii, píše server CNN.

Pokud se sami sebe ptáte, jak můžete pomoci zachránit prales, kterému se přezdívá zelené plíce planety a který produkuje zhruba 20 procent kyslíku na zemi, odpověď může být jednoduchá. Jezte méně masa.

Omezení konzumace masa jako řešení krize už navrhlo Finsko. Minulý týden ministr financí této severské země vyzval Evropskou unii, aby "naléhavě zvážila možnost zakázat dovoz brazilského hovězího".

Brazílie je největším světovým vývozcem hovězího, na mezinárodním trhu má podle údajů amerického ministerstva zemědělství podíl téměř 20 procent. Minulý rok země vyvezla 1,64 milionů tun hovězího, což je nejvyšší objem v historii, a vydělala tak 6,57 miliardy dolarů (152 miliard korun), uvádí brazilská skupina Abiec sdružující přes 30 masných společností.

Dominanci brazilského exportu posílila zvýšená poptávka z Asie, hlavně z Číny, kam minulý rok zamířilo 44 procent všeho brazilského hovězího.

Zástupci jihoamerického obchodního bloku Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay) a Evropské unie se zároveň v červnu dohodli na smlouvě o volném obchodu, díky které by se pro brazilský masný průmysl mohlo otevřít ještě víc trhů. Dohoda počítá i se zrušením 20procentní daně, která je na brazilské hovězí uvalena.

Minulý týden ale irský premiér Leo Varadkar pohrozil, že je připraven dohodu zablokovat, pokud se Brazílie nevypořádá se situací v Amazonii. Varadkar zmínil i Bolsonarův "orwellovský" pokus shodit vinu za požáry na brazilské nevládní agentury. Irsko podle něj bude kontrolovat brazilské ekologické aktivity a na základě toho rozhodne zda dohodu ratifikuje. Varadkar podotkl, že Evropská unie nemůže po irských a evropských farmářích požadovat, aby používali méně pesticidů a chránili biodiverzitu, když uzavírá smlouvy se zeměmi, které se nemusí řídit "rozumnými požadavky na úroveň ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a výrobků".

Brazilský Národního institut pro výzkum vesmíru (INPE) minulý týden zveřejnil čísla, podle kterých se počet požárů v Brazílii oproti minulému roku zvýšil o 80 procent. Více než polovina z nich hoří v Amazonii, kde působí katastrofální škody životnímu prostředí.

Farmáři každoročně začnou s vypalováním v období sucha a na uvolněných plochách pasou dobytek, letos ale škody dosáhly nebývalých rozměrů. Nárůst požárů dávají ekologičtí aktivisté za vinu Bolsonarovi, který farmáře a dřevorubce podporuje více než kdy dřív a dodává jim tak pocit beztrestnosti.

Pokud není záchrana pralesa dostatečným důvodem pro to, aby se člověk vzdal brazilského hovězího, možná masožravce přesvědčí množství emisí skleníkových plynů, které dobytek vytváří. Chov hovězího dobytka je zodpovědný za 41 procent všech emisí, hospodářská zvířata přímo přispívají 14,5 procenty. Metan, který vypouštějí do vzduchu, je pro globální oteplování pětadvacetkrát horší než oxid uhličitý.

Některé výzkumy předpokládají, že mezi lety 2017 a 2027 vzroste kvůli zvyšující se poptávce světová produkce masa o 16 procent. Většina produkce bude probíhat v rozvojových zemích jako je právě Brazílie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů