Sobota, 27. dubna 2024

Babiš chce razantně vstoupit do sporu ohledně likvidace hraboše

Babiš chce razantně vstoupit do sporu ohledně likvidace hraboše

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že razantně vstoupí do sporu ohledně likvidace přemnožených hrabošů. Ještě tento týden si předvolá ministry zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) a životního prostředí Richarda Brabce (ANO), kteří se zatím nedokázali dohodnout na způsobu řešení. Uvedl to dnes ve Sněmovně při interpelacích.

"Jednání proběhlo strašně moc a každý ministr si stojí za svým. Je to taková přehazovaná, mně se to nelíbí. Budu muset přistoupit k razantnějšímu přesvědčení, aby to řešili," uvedl ministerský předseda. "Ministři jsou tvrdohlaví, nechtějí se domluvit. Zavolám si ministry ještě tento týden," dodal.

K tomu, aby Babiš "klekl" na Brabce, vyzval premiéra bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle něj zemědělci tratí na tom, že nemohou zasít obilí, neboť hraboši osivo zlikvidují.

Předseda vlády uvedl, že je proti plošné aplikaci jedu Stutox II proti hrabošům, neboť by to mohlo postihnout i jiné druhy zvířat. Podle Babiše je potřeba vytypovat nejvíce ohrožené lokality a jed aplikovat tam. Ministerstvo životního prostředí trvá podle Babiše na tom, že je třeba "dodržet nulové riziko pro necílové organismy".

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) v létě povolil plošnou aplikaci jedu proti hlodavcům na velké části území. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky účinnost povolení pozastavilo. Později se po povolené plošné aplikaci na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Později se našli také uhynulí čápi.

Škody způsobené přemnoženými hraboši přesáhly podle oznámení Zemědělského svazu ČR z poloviny listopadu částku 1,3 miliardy korun, poškozeno je 131.000 hektarů plodin. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že úřad odhaduje až dvoumiliardové škody. Ministerstvo životního prostředí nabídlo ministerstvu zemědělství pomoc s kompenzacemi ve výši až 1,5 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů