Čtvrtek, 28. března 2024

Aby byl módní průmysl udržitelný, musí lidé změnit pohled na módu

Aby byl módní průmysl udržitelný, musí lidé změnit pohled na módu

Lidé musí změnit pohled na módu, aby se módní průmysl stal udržitelným. Základní myšlenkou je kupovat méně oblečení, zato kvalitnější, zároveň nakupovat více již starší a použité oblečení. Na přednášce na brněnských veletrzích Styl a Kabo to dnes řekla nizozemská odbornice na módu a módní průmysl Ellen Haeserová.

Aby se však o udržitelnosti pouze nehovořilo, musejí podle ní přistoupit na myšlenku udržitelnosti i výrobci. Zmínila firmu, která loni snížila počet vyrobených kusů oblečení o 23 procent. Podle ní se přidávají další velcí i menší výrobci. "Jsou to průkopníci, které potřebujeme, aby ukázali cestu k udržitelné módě," řekla Haeserová. Módní průmysl je totiž jedním z těch, který nejvíce znečišťuje planetu odpadem. Lidé jsou zvyklí oblečení nosit krátce a vyhazovat je.

Vyjmenovala proto pět kroků, které může zákazník udělat pro udržitelnost. "Zaprvé si važte oblečení, které máte a dobře se o něj starejte, aby vám vydrželo. Zadruhé méně nakupujte a více vybírejte. Nemusí jít jen o univerzální, ale i výjimečné kousky, které se nosí občas a lze je kombinovat," řekla Haeserová. Dalšími kroky jsou vybírat kvalitní zboží, které dlouho vydrží, vybírat oblečení v second handu nebo vintage oblečení, tedy často i desetiletí staré, ale stále kvalitní, které lze různě přešívat a upravovat. "Posledním krokem je podporovat etické značky, které potřebují podporu zákazníků," řekla Haeserová. U etických firem si lze dohledat, kde a v jakých podmínkách oblečení vyrábí a z jakých zdrojů.

Uvedla, že vintage oblečení prožívá obrovský boom, objevuje se řada obchodů, které ho prodávají. "Lze je upravovat, opravovat, kombinovat s novými kousky oblečení," řekla Haeserová. Sílícím trendem současnosti je i pronájem oblečení, a to jak nového, tak z druhé ruky. "Předpokládá se, že za další tři roky se zdvojnásobí tržby za prodej secondhandového oblečení v USA a v Evropě," poznamenala Haeserová.

Trendu pomalé a udržitelné módy odpovídá i to, že v módě jsou spíše tlumené barvy, hodně hnědá. Mají větší trvanlivost než křiklavé výstřelky.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů