Pátek, 19. dubna 2024

Letos SAKO Brno rozdalo již 3 000 kompostérů

Letos SAKO Brno rozdalo již 3 000 kompostérů

Městská společnost SAKO Brno ve spolupráci s Odborem životního prostředí Magistrátu města Brna realizuje řadu projektů, které mají za cíl předcházení vzniku odpadů. Jeden z nich nese název ,,Brno kompostuje". V rámci jeho třetího kola bylo občanům města vydáno celkem 3 000 kusů kompostérů.

,,Projekt Brno kompostuje jsme spustili v březnu tohoto roku, k dnešnímu dni jsou již všechny kompostéry vydané a slouží Brňanům," uvádí Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno. ,,Smysluplnost třídění bioodpadu vidíme v navrácení kompostu a humusu do půdy. Pouhý svoz nezaručuje splnění tohoto cíle, i proto podporujeme především domácí kompostování se zapravením vzniklého kvalitního kompostu do půdy v místě vzniku odpadu. Jde o nejekologičtější a nejekonomičtější cestu zpracování biologicky rozložitelného odpadu," pokračuje Filip Leder.

Za finanční podpory Evropské unie rozdalo SAKO Brno v rámci projektu ,,Brno kompostuje" v posledních třech letech více jak 5 000 kompostérů. Cílem projektů je omezit podíl využitelného biologicky rozložitelného odpadu ve směsném komunálním odpadu. Podle společnosti EKO-KOM tvoří podíl bioodpadu kolem 25 % směsného komunálního odpadu, přitom tento odpad by bylo možné vrátit zpět do půdy jako přírodní hnojivo.

Lidé ze sídlištní zástavby, kteří nemají k dispozici zahrádku vhodnou k uložení kompostéru, mohou bioodpad přinést na jakékoliv sběrné středisko odpadu. V Brně je provozováno 37 sběrných středisek odpadu a další střediska se připravují. V několika městských částech pravidelně probíhá mobilní svoz bioodpadu, v loňském roce bylo takto svezeno celkem 169 tun bioodpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů