Pátek, 26. dubna 2024

Meteorologové udělali aplikaci pro srovnání emisí po výměně kotlů

Meteorologové udělali aplikaci pro srovnání emisí po výměně kotlů

Meteorologové z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vytvořili jednoduchou aplikaci, která srovná emise vyprodukované starým a novým kotlem pro vytápění. Aplikace tak ukazuje, že výměna starého kotle má na ovzduší pozitivní vliv. Aplikaci meteorologové zveřejnili na svém blogu.

Problém znečišťování ovzduší v souvislosti s lokálním vytápěním domácností meteorologové zmiňují často. Jde podle nich o nejproblematičtější zdroj znečišťování v České republice.

"Abychom ilustrovali vliv výměny kotle čísly, vytvořili jsme aplikaci, ve které si pouze vyberete kotel a palivo před a po výměně a zobrazí se vám rozdíl průměrných emisí daného kotle a paliva a procentuální rozdíl množství emisí," uvedl za meteorology Jáchym Brzezina.

Uživatel si tak může srovnat například emise prohořívacího kotle na hnědé uhlí s plynovým kotlem. Brzezina uvedl, že možná překvapí, jak obrovský rozdíl mezi oběma kotli je.

Výměnu starých kotlů za nové podporují takzvané kotlíkové dotace. Jihomoravský kraj zatím podpořil výměnu zhruba 3500 starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Příjemcům proplatil zhruba 265 milionů korun, za dalších asi 107 milionů korun jsou už schváleny nové žádosti.

Brzezina ČTK dříve řekl, že kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji se postupně zlepšuje a podle něj kotlíkové dotace ke zlepšení kvality ovzduší přispívají. Účinnost kotlíkových dotací meteorologové pravidelně ověřují v projektu měření kvality ovzduší ve vybraných malých obcích. V kompetenci brněnské pobočky jsou tři takové obce, a to Bochovice na Třebíčsku, Košíky na Uherskohradišťsku a Kuřimská Nová Ves na Brněnsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů