Úterý, 30. dubna 2024

Firma vyrábí zařízení, které plastový odpad rozkládá na vodík a využitelné části

Firma vyrábí zařízení, které plastový odpad rozkládá na vodík a využitelné části

Unikátní technologii na tepelnou rekombinaci organické hmoty, která plastový odpad či staré pneumatiky rozkládá na vodík, směsný plyn nahrazující CNG a látky využitelné v chemickém či gumárenském průmyslu, vyvinula a vyrábí ve Vlkoši na Přerovsku společnost Alternative Energy Systems. První linku firma zprovoznila ve Vlkoši, technologii už dodala také do Anglie a část zařízení i na Slovensko. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel Alternative Energy Systems Jakub Štefanec.

"V České republice je naše technologie unikátní. Je zde několik firem, které vyrábí pyrolytické systémy a mají reaktor, nicméně my jsme přidali i moduly na úpravu a čištění plynu, jeho separaci a tlakovou kompresi. Plyn, který produkujeme, jsme schopni rozdělit na jednotlivé frakce," uvedl Štefanec. Technologie podle něj dokáže separovat vodík a směsný plyn, který lze používat jako alternativní motorové palivo místo CNG. Kapalná frakce nachází uplatnění při výrobě rozpouštědel či v chemickém průmyslu. Saze lze využít jako plnivo do gumárenských směsí. Technologie nemá komín, protože zužitkuje veškerý plyn vzniklý při tepelném rozkladu organické hmoty, takže neprodukuje žádné emise.

Provoz ve Vlkoši může ročně ekologicky zpracovat 195 tun plastového odpadu, ze kterého vznikne 50 procent plynu, 25 procent pevné části a 25 procent kapalné frakce. Likvidovat lze tímto způsobem podle Štefance například staré pneumatiky, komunální plastový odpad či zbytky z plastikářské výroby.

Firma Alternative Energy Systems chce vybudovat v Česku několik větších provozů, z nichž každý bude moci ekologicky zpracovat 2000 až 2500 tun organického odpadu ročně. Spolupracovat chce s městy a obcemi, které produkují plastový odpad využitelný při provozu této technologie. Obce by pak mohly vyrobený plyn používat například pro pohon linkových autobusů. V hledáčku má firma obce v Moravskoslezském kraji. Modul na separaci plynu lze samostatně použít i na rozklad skládkového plynu.

Společnost Alternative Energy Systems své obchodní aktivity nyní cílí i na britský a slovenský trh. Do Velké Británie dodala první technologické zařízení na tepelný rozklad organických materiálů. "Je tam používaná na ekologickou likvidaci a zužitkování použitých pneumatik," uvedl Štefanec. Na Slovensku společnost plánuje stavbu zařízení, které díky technologii Alternative Energy Systems má ročně ekologicky zpracovat až 2000 tun organického odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů