Sobota, 27. dubna 2024

Teplice se připravují na povinné třídění kuchyňského odpadu

Teplice se připravují na povinné třídění kuchyňského odpadu

Teplice dnes zahájily pilotní projekt na třídění gastroodpadu, který doposud končil v nádobách na bioodpad nebo ve směsném odpadu. Město si proto pozvalo firmu JRK, která dnes ve sběrném dvoře odpadky z některých popelnic roztřídí a spočítá, kolik gastroodpadu se v nich nacházelo. Město se tak dozví, kolik kuchyňského odpadu bude potřeba vytřídit. ČTK a Českému rozhlasu to dnes za firmu JRK řekl Marek Adamec. Od roku 2023 bude v České republice povinné gastroodpad třídit.

"S odpadem v Teplicích je to víceméně podobné jako všude jinde. Analýzy nám ukazují pravidelně, že tam je 70 procent odpadu, který se dá vytřídit dál," řekl Adamec. Do gastroodpadu patří vařené zbytky jídla či zkažené sýry a uzeniny. "Jsou to všechno zbytky, které už jsou nějakým způsobem upravené," dodal.

Odpadovému hospodářství se město podle primátora Hynka Hanzy (ODS) věnuje již dvě dekády. Zhruba 15 let jsou ve městě bionádoby na zahrádkářský odpad, deset let jsou u domácností duonádoby, popelnice předělené na papír a plast, dva roky jsou ve městě kontejnery na drobný elektroodpad a baterie a ode dneška budou ve městě také šedé kontejnery na kov. V budoucnu přibudou i nádoby na gastroodpad.

Do sběrného dvora se svezly nádoby na směsný odpad z několika teplických lokalit, právě z nich pracovníci JRK odpad analyzují, výsledky budou mít za několik dní. Ve směsném odpadu dnes kromě jiného našli i pet láhve a další plasty nebo papírové krabice.

Obsahem popelnic byl primátor nemile překvapen. "Je tam stále hodně pet lahví a papír, což je záležitost tak zaběhlá, že se divím, že ještě končí v pytlích s komunálním odpadem, ale řekl bych, že u občanů stále ještě vyhrává pohodlnost nad zodpovědností," uvedl Hanza. Město se podle něj bude nadále snažit své občany v této oblasti vzdělávat.

Za svoz odpadu Tepličané neplatí, město ho hradí ze svého rozpočtu. Rožně zaplatí zhruba 50 milionů korun. "O to víc se snažíme, aby se občané chovali odpovědně, aby třídili, aby se suroviny dokázaly dál využít a my jsme neutráceli tolik například za skládkování," dodal Hanza.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů