Pátek, 26. dubna 2024

Jičín má další podzemní kontejnery na separovaný odpad za 1,2 mil.Kč

Jičín má další podzemní kontejnery na separovaný odpad za 1,2 mil.Kč

Radnice sedmnáctitisícového Jičína nechala nákladem 1,2 milionu korun vybudovat v Lindnerově ulici v historickém centru města čtyři podzemní kontejnery na separovaný odpad. Zprovozní je během srpna. ČTK to sdělil mluvčí radnice Jan Jireš. Podle něj bývalé kontejnerové místo v Lindnerově ulici bylo často přeplněné. Nové nádoby umístěné v podzemí mají větší kapacitu.

"Při stavebních pracích se dbalo na to, že probíhají v Městské památkové rezervaci Jičín. Na vrchním krytu kontejnerů je zádlažba ze žulových kostek. Nové podzemní kontejnery se tak liší od těch, které byly instalovány loni, u nichž je povrch z gumového recyklátu," uvedl Jireš.

Umístění podzemních kontejnerů je součástí projektu Rozšíření separace odpadů ve městě Jičín. Na pořízení podzemních kontejnerů město získalo dotaci. Loni město nechalo podzemní kontejnery instalovat na rohu Tyršovy a Husovy ulice a na nábřeží Irmy Geisslové.

Při výkopech pro podzemní kontejnery v ulici Lindnerova archeologové narazili například na suterén zahloubené stavby překryté požárovou vrstvou z konce 16. století. "Tu porušila o něco mladší část podzemního podlaží dalšího domu a v rohu sondy jsme odkryli rub valené klenby sklepa z pískovcových kvádrů. V současné době probíhá zpracování dat z výzkumu," uvedl archeolog z Regionálního muzea a galerie v Jičíně Jiří Unger.

S tříděním plastů a papíru do zvláštních popelnic začala radnice ve třech městských čtvrtích v létě roku 2019 a systém se podle zástupců města osvědčil. Třídění odpadu je podle radnice jedinou cestou k tomu, jak se vyhnout rostoucím poplatkům za ukládání netříděného komunálního odpadu na skládky.

Svoz a likvidaci odpadů v Jičíně zajišťuje městská příspěvková organizace Technické služby. Město disponuje vlastní skládkou v Popovicích, má sběrný dvůr i kompostárnu. Základní roční poplatek za svoz popelnic v Jičíně letos činí 552 korun za dospělou osobu a je stejný jako loni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů