Sobota, 27. dubna 2024

Nizozemská vláda může snížit kapacitu amsterodamského letiště, rozhodl soud

Nizozemská vláda může snížit kapacitu amsterodamského letiště, rozhodl soud

Nizozemská vláda může snížit počet letů na amsterodamském letišti Schiphol, jak měla v plánu. Rozhodl o tom dnes místní odvolací soud. Rozhodnutí, které vláda hájí nutností omezit hladinu emisí a hluku, dříve u nižšího soudu napadla skupina leteckých společností z Evropy i ze Spojených států. Konečným cílem vlády je počet letů do roku 2024 snížit o 12 procent na 440.000 ročně.

Verdikt je prohrou pro letecké společnosti, včetně nizozemské divize skupiny Air France-KLM a firem Delta Air Lines či easyJet, ale také pro Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Společnost KLM v prohlášení uvedla, že ji rozhodnutí soudu zklamalo a že se jím zabývá.

Vláda oznámila omezení letů v únoru a označila je za dočasné řešení, které má snížit hladinu hluku a řešit i další problémy životního prostředí. Většinovým vlastníkem skupiny Royal Schiphol Group, což je provozovatel amsterodamského letiště, je nizozemský stát. Schiphol patří k nejvytíženějším letištím v Evropě.

Odvolací soud dnešním rozhodnutím zrušil dubnový verdikt soudu nižší instance, podle kterého nizozemská vláda nedodržela správný postup, když letiště Schiphol vyzvala ke snížení počtu letů. Proti dnešnímu rozhodnutí je možné se odvolat k nejvyššímu soudu, uvedla agentura AP.

Odvolací soud v dnešním verdiktu uvedl, že "přikládá značnou váhu zájmu místních obyvatel". Ti si na hluk z letiště už léta stěžují.

Letiště Schiphol uvedlo, že verdikt akceptuje a doufá, že nizozemské úřady co nejdříve vydají nové nařízení o leteckém provozu s jasnými a vymahatelnými limity z hlediska dopadů na životní prostředí. "Nejdůležitější je pro nás, že Schiphol se stává tišším, čistším a lepším letištěm," dodali zástupci letiště.

V loňském roce prošlo amsterodamským letištěm téměř 53 milionů cestujících. Podle sdružení ACI Europe, které zastupuje evropská letiště, má Schiphol nejvíce přímých leteckých spojení ze všech letišť v Evropě. Předstihl v tomto ohledu Istanbul i londýnské letiště Heathrow.

"Narušení provozu je strašné, výkonnost je příšerná a zároveň chtějí zvýšit poplatky," řekl v červnu na výročním zasedání sdružení IATA v Istanbulu jeho šéf Willie Walsh. Schiphol podle něj převzal od Heathrow cenu "nejhoršího letiště na světě".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů