Čtvrtek, 9. května 2024

Společnost Lidl je předním hráčem v přechodu na obnovitelné zdroje energie

Společnost Lidl je předním hráčem v přechodu na obnovitelné zdroje energie

Stejně tak jako Česká republika stále intenzivněji směřuje k využívání obnovitelných zdrojů energie, není tomu jinak ani u společnosti Lidl. Ještě v tomto roce se chystá nainstalovat fotovoltaické elektrárny na více než 45 střechách svých prodejen. S tímto ambiciózním plánem se tato maloobchodní síť stává velmi dobrým příkladem pro udržitelný rozvoj v praxi.

Společnost Lidl je známa pro své závazky směrem k udržitelnosti a ve snižování svých emisí oxidu uhličitého. Například logistické centrum Buštěhrad se v loňském roce zařadilo mezi nejekologičtější budovy na světě a obdrželo certifikaci BREEAM In Use. ,,Celkový instalovaný výkon buštěhradské fotovoltaiky činí bezmála 1 MWp a za jeden rok vyrobí cca 870 MWh čisté elektrické energie. Takové množství elektřiny by pokrylo roční spotřebu cca 300 domácností, tedy spotřebu menší vesnice. Prostřednictvím fotovoltaických panelů dojde rovněž k omezení emisí a to o 355 tun CO2/rok," přibližuje mluvčí společnosti Lidl Iveta Barabášová.
Již v předchozích letech Lidl instaloval na střechách osmi prodejen fotovoltaické systémy. Ty generují zelenou energii, která pokrývá zhruba 20 % roční spotřeby. Po realizacích v letošním roce tak bude Lidl disponovat 54 prodejnami s vlastními fotovoltaickými panely. Dojde tak k významnému snížení závislosti na konvenčních energetických zdrojích a zároveň k přispění k ochraně životního prostředí. Lidl by však nerad usnul na vavřínech a plánuje každý rok dalších přibližně 50 instalací fotovoltaických elektráren na svých prodejnách.
Za tak rychlou instalací tolika fotovoltaických systémů může především chytré plánování. Lidl je totiž výjimečný v tom, že již v roce 2015 při projektování svých prodejen, přihlížel k možnosti instalace fotovoltaických elektráren. Proto jsou konstrukce střech připraveny pro instalaci potřebných technologií a nedochází tak k rozsáhlým stavebním úpravám. Předvídavost se tak ukázala jako klíčovou vlastností pro rychlou a účinnou implementací FVE systémů.
Mimo jiné tento řetězec myslí i na své zákazníky s elektromobily. 65 prodejen v České republice je již vybaveno rychlonabíjecími stanicemi. Zákazníci si tak během nákupu mohou dobít své vozidlo. Energie ze solárních panelů může nabíjet i elektromobil a v takovém případě se jedná o lokálně vyrobenou energii, co nezatěžuje distribuční síť.
Významným krokem na cestě k udržitelnosti byla také pilotní instalace solární elektrárny na střeše prodejny s tzv. sedlovou střechou v Praze v Kolbenově ulici. Tímto počinem ukazuje Lidl svůj závazek rozšiřovat své fotovoltaické projekty na všechny vhodné prodejny, bez ohledu na typ jejich střechy.
Lidl tak potvrzuje svoji roli předního hráče v přechodu na obnovitelné zdroje energie, čímž inspiruje ostatní podniky, zvyšuje povědomí o udržitelnosti a přispívá k ochraně životního prostředí.
O společnosti Lidl
Společnost Lidl vstoupila na český trh v červnu 2003, kdy otevřela prvních 14 prodejen. V současnosti provozuje síť 317 prodejen, které jsou zásobovány 5 logistickými centry. Filozofie prodeje společnosti Lidl je založena na privátních značkách, které tvoří více než 75 % veškerého sortimentu. Kromě nejvyšší kvality za nejlepší cenu oceňují zákazníci prodejen Lidl také pravidelné, tematické týdny s nabídkou potravin a spotřebního zboží, které není součástí stálého sortimentu. Spotřební zboží Lidl nabízí také ve svém internetovém obchodě Lidl-shop. Společnost Lidl se snaží být ve všech oblastech podnikání maximálně odpovědná vůči svému okolí. V rámci společenské odpovědnosti se Lidl dlouhodobě zaměřuje na podporu dětí, pro něž realizuje různé projekty, například sbírku Srdce dětem či v minulých letech výstavbu Rákosníčkových hřišť.
Více informací naleznete na:
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů