Úterý, 7. května 2024

27. dubna - Den záchrany mořských savců

Vzhledem k bezpočtu hrozeb, kterým v současné době oceány čelí, potřebují mořští savci naši pomoc. Přispějte darem nebo jako dobrovolníci pomozte těmto tvorům proti ohrožení a vyhynutí.
27. dubna - Den záchrany mořských savců

Mořští savci žijí v prostředí, které je velmi odlišné od těch, kteří žijí na povrchu Země. Ale to je nečiní méně cennými! Delfíni, tuleni, velryby, mořské vydry a další druhy čelí pod hladinou oceánu prostředí, které není tak pohostinné jako kdysi.


Den záchrany mořských savců se snaží zvýšit povědomí o neutěšené situaci těchto tvorů, kteří jsou nádherní a unikátní a jsou důležitou součástí ekosystémů pod vodou. Připojte se ke Dni záchrany mořských savců a ukažte v tento den podporu tomuto úžasnému mořskému životu!

Historie Dne záchrany mořských savců
Mořští savci mají historii, která sahá dále, než lidská historie může říct. Původně je lovili domorodí obyvatelé pobřeží pro potravu, srst a tuk, ale postupem času ušli dlouhou cestu. Nyní mnoho z nich bojuje o přežití kvůli dopadu, který mají lidé na jejich životy.


Kytovci (nebo velryby) také potřebují pomoc od nemocí a zranění v tomto ročním období stejně jako po celý rok. Znečištěné vody, mořské úlomky a nelegální rybolovná zařízení mohou přispívat k poškození a zabíjení všech druhů vodního života.

Být dobrými správci planety by mělo zahrnovat její největší část, oceán a jeho obyvatele. Lidské činy (a nečinnost) však oceán zamořily a otrávily. Celková změna klimatu oteplila oceány a změnila vzorce, kde plavou ryby.

Den záchrany mořských savců byl založen s cílem věnovat pozornost skutečnosti, že především mladí mořští savci často nejsou dost silní na to, aby plavali dost daleko a hluboko, aby ulovili ryby, které potřebují.

V roce 2017 navrhla senátorka Toni Atkins ze státu Kalifornie návrh zákona, který by vytvořil Den záchrany mořských savců. A přestože den má svůj počátek ve Spojených státech, oceány sdílejí lidé z národů celého světa. Je tedy důležité, aby se informace o tomto dni rozšířily, aby se zvýšilo povědomí a projevila podpora mořským savcům!

Jak oslavit Den záchrany mořských savců

Přispějte pro mořské savce! Různé charitativní a neziskové organizace tvrdě pracují na podpoře a ochraně života mořských savců. Potřebují ale finanční pomoc od jednotlivců, firem a dalších. Den záchrany mořských savců by byl ideálním časem pro poskytnutí daru skupině, nebo třeba místní ZOO, která těmto tvorům pomáhá.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů