Úterý, 7. května 2024

27. dubna - Světový den tapírů

Seznamte se s tímto vysoce ohroženým tvorem známým jako tapír a vzdělávejte ostatní, nebo přispějte finančně, abyste pomohli zachovat tyto fascinující savce.

27. dubna - Světový den tapírů

Existuje zvláštní malé stvoření, které pochází ze Střední a Jižní Ameriky a lze jej dokonce nalézt v jihovýchodní Asii. Jaký to druh zvláštního tvora? No, vypadá to trochu jako prase, ale také vypadá trochu, jen trochu, jako slon s dlouhým čenichem! O kom to mluvíme? Tapír! Toto nádherné zvíře je v současné době na seznamu ohrožených, protože bylo nadměrně loveno pro své maso a kůži. Světový den tapírů zvyšuje povědomí o těchto ohrožených zvířatech a pomáhá je chránit pro budoucí generace.


Historie Světového dne tapírů
Světový den tapírů byl založen se záměrem ochránit všechny příslušníky tohoto ohroženého druhu před vyhynutím, aby tu pro naše děti stále mohli být. Oblasti, které obývají, jsou buď lesy, nebo džungle, což je činí zvláště zranitelnými vůči odlesňování. Nebezpečí jejich vyhynutí ale sahá ještě dále než jen ke ztrátě dalšího unikátního druhu, ztráta tapírů by ve skutečnosti mohla ohrozit celé zbývající lesy. V rámci svých přirozených zvyků také slouží k šíření semen po džungli a jsou jedním z nejstarších druhů nalezených v těchto oblastech.

Mnoho lidí si Tapíry jako druh neuvědomuje, což znamená, že bychom je mohli ztratit, aniž by kdy věděli, že existují. Tato zvířata jsou tak neznámá, že si je návštěvníci zoologických zahrad často pletou s příslušníky jiného druhu. To je dokonce problém i v těch oblastech, kde žijí, proto byl vyhlášen Světový den tapírů, aby pomohl zvýšit světové povědomí o tomto druhu.

Jak oslavit Světový den tapírů
Oslava Světového dne tapírů může být tak jednoduchá, jako vzít si knihu nebo vyhledat na internetu informace o druhu a seznámit se s rolí, kterou hraje ve svém domácím prostředí. Pokud máte chuť udělat další krok v oslavě Světového dne tapírů, pak můžete jít ven a pomoci zvýšit povědomí tím, že budete organizovat akce ve vaší místní škole nebo ve vaší komunitě.

Můžete se také podívat do své místní ZO a zjistit, zda mají nebo nemají expozici tapírů, a pokud ano, můžete pomoci zvýšit povědomí o jejich přítomnosti a povzbudit lidi, aby navštívili ZO a dozvěděli se o nich více! Můžete také poslat peníze organizacím, které pracují na ochraně džungle, kde jsou tápírové domovem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů