Sobota, 27. dubna 2024

Středočeský kraj ode dneška přijímá žádosti o dotace ze dvou fondů zaměřených na životní prostředí

Středočeský kraj ode dneška přijímá žádosti o dotace ze dvou fondů zaměřených na životní prostředí

Středočeský kraj ode dneška přijímá žádosti o dotace ze dvou fondů zaměřených na životní prostředí. Jeden je primárně zaměřen na projekty, které pomáhají chránit krajinu před suchem i povodněmi, druhý se týká environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty.

,,V těchto dvou fondech je dohromady 28 milionů korun. Jsem ráda, že i v letošním roce můžeme podpořit výstavbu či obnovu rybníků, tůní a další projekty, které přispívají ke zvýšení schopnosti krajiny zadržovat vodu. A enviromentální výchova je také velmi důležitá. Zájem veřejnosti a škol o krajská střediska je značný, takže osvětovou činnost rádi podpoříme," uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

V Programu 2024 pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu životního prostředí a zemědělství je alokováno 20 000 000 Kč. Tento Program je určen k poskytování dotací v rámci tematického zadání Rybníky a malé vodní nádrže, tedy například na výstavbu nových a obnovu zaniklých rybníků, rekonstrukci a odbahnění rybníků, malých vodních nádrží, mokřadů a tůní a podobně. Účelem programu je podpora projektů, které chrání před suchem a povodněmi a přispívají ke zvýšení retenční a akumulační schopnosti krajiny a podpoře biodiverzity. Žádosti se podávají prostřednictvím centrální internetové aplikace od 10. 1. 2024 od 9 hodin do 25. ledna 2024 do 15 hodin. Podrobnosti o programu naleznou zde.

Od 10. ledna 2024 je možné žádat také o dotace na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (Program EVVO). Celkový objem finančních prostředků vyhrazený v krajském rozpočtu na letošní rok je v tomto případě 8 000 000 Kč. Žadatelé mohou čerpat peníze na osvětovou činnost a na technické a odborné zázemí pro jejich činnost. Jedná se například o výukové programy zaměřené na ekologii nebo na naučné materiály, podpořeny mohou být také pobyty v naučných střediscích ekologické výchovy, odborné exkurze nebo realizace nových a obnova stávajících naučných stezek. Žádosti se podávají prostřednictvím centrální internetové aplikace rovněž od 10. 1. 2024 do 25. ledna 2024 do 15 hodin. Podrobnosti o programu naleznou zájemci zde.

http://kr-stredocesky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů