Sobota, 27. dubna 2024

Experti volají po bezfluorových voscích i u amatérských běžkařů

Experti volají po bezfluorových voscích i u amatérských běžkařů

Odborníci volají po tom, aby i rekreační běžci na lyžích používali bezfluorové vosky. Fluorované látky v dosud běžně užívaných voscích jsou nezničitelnými škodlivými chemikáliemi, které kontaminují cenné přírodní oblasti, uvedl na dnešní tiskové konferenci Tomáš Cajthaml z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Běžecké lyžování sice stojí jen za jedním či dvěma procenty světového znečištění fluorem, ale postihuje významné přírodní lokality vyhledávané pro tento sport. "Zavážíme to do té nejčistší přírody, které máme. Tam kontaminujeme sníh a přírodu. Jde o kontaminaci chráněných krajinných území, to je eticky špatně. Ty látky jsou v podstatě nezničitelné a extrémně toxické," uvedl Cajthaml.

Jaroslav Semerád z Mikrobiologického ústavu Akademie věd prezentoval výsledky měření v běžeckých stopách na různých českých horách. "Ve stopě jsme nalezli výrazně vyšší množství věčných chemikálií. Deklarovali jsme tam mnohem více věčných chemikálií než ty tři, které jsou zakázané. Ve stopách je třeba stonásobná koncentrace ve srovnání s tím, co nám teče v českých řekách. To je významná koncentrace," uvedl.

Mezinárodní lyžařská federace FIS sice ve svých závodech v běžeckém i sjezdovém lyžování i snowboardingu používání fluorových vosků od této sezony definitivně zakázala, ale pro amatéry zůstaly povolené a stále se mohou běžně prodávat. Největší světový výrobce vosků Swix však už několik let fluor nepoužívá. "První indikace o tom, jak jsou fluorové vosky škodlivé, přišla v roce 2019. V té době se u nás zastavil vývoj fluorových vosků. Swix je od konce roku 2021 fluorfree," uvedl Jan Weisshäutel, zástupce této značky v Česku.

Téma fluorových a bezfluorových vosků považuje za velmi nepochopené. "Fluorové vosky jsou zdrojem věčných chemikálií a to jsou prostě jedy. To, že se bavíme o tom, jaké jsou výhody fluoru, je podle mě špatně. Měli bychom se podívat na to, že máme pro většinu lidí plnohodnotnou alternativu v podobě bezfluorových vosků," poznamenal.

Vosky bez fluoru podle něj přinesou srovnatelné výsledky pro až 90 procent rekreačních lyžařů. "Uznávám, že na úrovni největších jedů, jako jsou stoprocentní fluorkarbonové urychlovače, prášky, ještě vývoj bezfluorových vosků není tak daleko," řekl. Swix chce přechod veřejnosti na bezfluorové vosky podpořit sběrem starých vosků. "Kdo je přinese, dostane slevu 50 procent na odpovídající typ nového bezfluorového vosku. Je to naše iniciativa, abychom stáhli z oběhu maximum fluorových vosků," dodal Weisshäutel.

Fluorované látky se používají ve všech sférách lidské činnosti a jejich stopy jsou na celé planetě. "Jsou toxické na buněčné úrovni, takže projevy toxicity jsou různé. Jsou to ty nejhorší kontaminanty, které si lidstvo dokázalo vyrobit. Skrytý ďábel spočívá v tom, že narušují buněčné pochody, ta kauzalita, jak se to projeví, se prokázat moc nedá. Bývají karcinogenní, narušují štítnou žlázu, škodí nenarozeným dětem," upozornil Cajthaml.

Celkově se jedná zhruba o 10.000 různých sloučenin. Semerád by byl za plošný zákaz perfluorované chemie, k němuž podle něj aktuálně Evropská komise směřuje. Mohl by začít platit v roce 2026 nebo 2027.

Pokud by amatérští běžci na lyžích plošně přešli na bezfluorové vosky, přírodě by to pomohlo. "V chráněných krajinných oblastech není jiný zdroj kontaminace než turistika nebo běžkování. Pokud přestaneme používat kontaminované běžkařské vosky, je velká šance, že se tyto oblasti za nějakou dobu vyčistí nebo se ta kontaminace alespoň zredukuje," dodal Semerád.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů