Sobota, 27. dubna 2024

Asociace: Letos bude nutné vyměnit stovky tisíc kotlů, kapacity topenářů nestačí

Asociace: Letos bude nutné vyměnit stovky tisíc kotlů, kapacity topenářů nestačí

V Česku bude kvůli novým pravidlům o ochraně ovzduší nutné letos vyměnit až stovky tisíc kotlů. Zájem o výměny je zatím nízký, komplikovat je pak zřejmě mohou nedostatečné kapacity topenářů. Vyplývá to z informací Asociace podniků topenářské techniky (APTT).

S povinnou výměnou kotlů počítá novela zákona o ochraně ovzduší, podle níž bude od září povoleno používat pouze kotle třetí a vyšší emisní třídy. Podle statistik ministerstva životního prostředí je v Česku nyní v provozu zhruba 150.000 takových zařízení. Asociace odhaduje ještě vyšší číslo, podle prezidenta APTT Zdeňka Lyčky může podle dlouhodobých statistik jít až o 250.000 nevyhovujících kotlů, jejichž provoz musí do srpna skončit.

Zájem o výměnu je podle asociace navzdory blížícímu se zákazu zatím všeobecně velmi nízký. "Od druhého pololetí roku 2023 nastal napříč celým oborem topenářské techniky obrovský útlum, který není záležitostí pouze Česka, ale dle našich informací významné části celé Evropské unie, a který je pravděpodobně spojen s celkovým poklesem tržeb i v jiných oborech," podotkl Lyčka.

Společně s výrobci se přitom shoduje, že vyčkávání není namístě. Vyhovujících zařízení od výrobců sice asi bude na trhu dost, problém ovšem bude s nedostatkem kvalifikovaných topenářů. "Při počtech 250.000 kotlů se výměna stihnout nemusí," řekl obchodní ředitel českého výrobce kotlů na biomasu Blaze Harmony Jaromír Maňák. Podle asociace bude přitom více než třetinu nových instalací představovat například náhrada dosluhujících starých plynových kotlů za kotle nové, takže celou kapacitu firem nelze využít na výměnu pouze starých kotlů na pevná paliva. "Reálně lze hovořit o využitelné kapacitě pro výměnu kotlů na pevná paliva v řádu 100.000," řekl Lyčka.

Provozovateli kotlů první a druhé emisní třídy jsou podle asociace především rodiny s nižšími příjmy, i proto je zatím poptávka tak nízká. "Češi mají velkou výhodu, že mohou čerpat dotační tituly a že jim stát nabízí velkou pomocnou ruku," uvedl marketingový ředitel Blaze Harmony Jan Tihelka. Jde o programy Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace. Tihelka však upozornil, že čerpání je možné pouze do konce srpna.

Nová pravidla měla původně platit o dva roky dříve, stát je však kvůli covidové krize posunul. Nově tak bude povoleno používat pouze kotle třetí a vyšší třídy, které produkují méně škodlivých smisí. Za porušení bude hrozit pokuta až 50.000 korun. Cíle je podle tvůrců novely snížit znečištění ovzduší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů