Sobota, 27. dubna 2024

Slupky od rýže na vaší zahradě: recyklovatelné UPB desky nabízí neobvyklou výdrž

Slupky od rýže na vaší zahradě: recyklovatelné UPB desky nabízí neobvyklou výdrž

Inovativní materiál resysta začínají objevovat i Češi. Kouzlo této novinky spočívá zejména v udržitelnosti - resysta se vyrábí ze slupek od rýže a je 100% recyklovatelná. Praktickou výhodou materiálu je pak mimořádná odolnost, kdy udrží příjemný vzhled dřeva po desítky let, aniž by vyžadoval údržbu. Není tedy divu, že v Česku můžeme narazit na první využití resysty v podobě zahradních plotů, venkovních kuchyní či zahradního nábytku.

Materiál je možné pořídit v podobě tzv. UPB desek (Universal Performance Boards) různých velikostí a odstínů. Svým vzhledem dokáže resysta výborně zastoupit drahé tropické dřevo, jako je teak, mahagon, bangkirai nebo sibiřský modřín. A navíc vypadá pořád stejně i po čtyřiceti letech bez nátěru.
,,V západní Evropě se resysta už celkem běžně používá ve stavebnictví, například na fasádách a terasách. Časté je využití v segmentu wellness a spa díky mimořádné odolnosti vůči vodě. Další logické uplatnění nachází na zahradách, kde je nábytek v létě vystaven slunci a dešti," vysvětluje Petr Vach ze společnosti Limany, která materiál do Česka dováží.
Stoprocentní odolnost proti vlhkosti získává resysta ze slupek od rýže, které jsou klíčovou surovinou pro výrobu: materiál jich obsahuje 60 %, dále je to 22 % kamenných solí a 18 % minerálního oleje. Voda se do resysty nevsakuje, výrobky nebobtnají, prostě vlhké počasí materiál nijak neovlivňuje. Lze jej dokonce instalovat přímo do vody, aniž by hnil nebo chátral. Perfektním příkladem využití jsou tak třeba palubky u bazénu.
Udržitelná architektura
Bezúdržbovost v kombinaci s dlouhověkostí dělají z resysty ekonomicky zajímavý materiál. ,,Ve světě designu a acrhitektury je zároveň čím dál důležitejší aspekt udržitelnosti. To je další argument, proč se resysta začíná prosazovat i v Česku," říká designér Patrik Rešl, který na materiálu vyzdvihuje také větší univerzálnost v porovnání se dřevem. Resystu lze opracovávat pomocí běžně dostupných dřevoobráběcích strojů a nářadí. Zároveň je ale možné materiál tepelně zpracovat do různých tvarů podobně jako plast, čímž se způsoby využití ještě násobí.
Veškeré výrobky z resysty včetně odřezků, brusného prachu či demontovaného materiálu jsou 100% recyklovatelné. Jsou jednoduše rozřezány a vráceny do výrobního procesu. Starý produkt z resysty se tak vždy může stát novým produktem.
Na rozdíl od dřeva, během výroby resysty nemusí být pokácen jediný strom, což je zvlášť důležité v případě tropického dřeva z deštných pralesů. Poptávka po tomto dřevě je bohužel jedním z důvodů, proč tyto lesy mizí z planety rychlým tempem. Použitím resysty tak můžete přispět k ochraně deštných pralesů, které představují zelené plíce planety a jsou nepostradatelné pro udržení stálého klimatu.
Distributorem materiálu resysta na českém trhu je od roku 2015 společnost Limany s.r.o. Limany zároveň spolupracuje s českými designéry, kteří z resysty navrhují rozmanité inovativní produkty.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů