Sobota, 27. dubna 2024

E.ON v číslech - 2 443

E.ON v číslech - 2 443

2 443 - Tolik chytrých trafostanic má ve své síti aktuálně zapojených distributor EG.D, patřící do skupiny E.ON. Chytré trafostanice tvoří zhruba 12 % z celkového počtu všech trafostanic na zásobovacím území společnosti.

Data sesbíraná z chytrých trafostanic pak mohou sloužit při rozhodování o připojitelnosti nových odběrných míst, případně plánování rozvoje sítě. Mohou také energetikům pomoci při výpočtech, v jakých lokalitách je například dostatečná kapacita sítě. To je důležité například pro připojování nových obnovitelných zdrojů nebo při výstavbě dobíječek pro elektromobily.

Prvním druhem jsou trafostanice osazované v rámci modernizace univerzálním chytrým monitorem. Distributor má díky němu lepší přehled o síti, může sledovat kvalitu dodávek elektřiny a získá informace o reálných tocích v síti.

Sofistikovanějším typem chytrých trafostanic jsou ty, které disponují dálkovým ovládáním rozvaděče vysokého napětí. Mimo monitoringu totiž umožňují na dálku změnit nastavení zapojení sítě. Díky tomu pracovníci EG.D pohotově odhalí a lokalizují případnou poruchu a můžou rychleji obnovit dodávky elektrické energie.

Společnost EG.D zavádí chytré technologie do sítě stále častěji. Jen letos plánuje univerzálním monitorem osadit dalších 600 trafostanic a vybudovat zhruba 75 nových dálkově ovládaných trafostanic. Kromě chytrých trafostanic instaluje do sítě rok od roku více recloserů, smart meterů a dalších technologií.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů