Sobota, 27. dubna 2024

Reborn Design spouští třetí ročník eko-designérské výzvy 2024: Transformace odpadních materiálů v designové produkty

Reborn Design spouští třetí ročník eko-designérské výzvy 2024: Transformace odpadních materiálů v designové produkty

Ve čtvrtek 7.3. byl slavnostně zahájen třetí ročník eko-designérské výzvy Reborn Design 2024. Tento inovativní projekt, který běží od března do června, je zaměřen na podporu mladých designérů, architektů a kreativců při vytváření projektů z druhotných surovin.

V letošním roce se designéři zaměřují na transformaci odpadního plastu, fólií a papíru na inovativní designové kousky. Díky kreativitě účastníků získávají materiály nový život. Hlavním cílem výzvy Reborn Design 2024 je upcycling - proces zvyšování hodnoty materiálu prostřednictvím designu.
Do eko-designérské výzvy pro produktové designéry a architekty se letos přihlásilo téměř 80 studentů, zájem zapojit se mají dokonce i zahraniční studenti z programu Erasmus z Anglie, Maďarska a Polska. Účastníci mají nyní 3 měsíce na navržení udržitelných designových řešení s využitím minimálně 95 % materiálu z materiálových výzev. Kritérii hodnocení jsou nejen design, ale i potenciál pro uvedení produktu na trh a technologická realizovatelnost.
"Jsme nadšeni, že opět můžeme podpořit novou generaci eko-designérů a přispět k rozvoji udržitelného designu," říká Elias Karraa, zakladatel Reborn Design. "Cirkulární ekonomika není jen o ekologické udržitelnosti, to je dnes již standard. Je o regeneraci materiálu a jeho navrácení do oběhu s ohledem na ekonomický smysl procesu." dodáva spoluzakladatelka Jitka Hvězdová.
Své nápady mohou soutěžící realizovat ve 4 kategoriích designů dle 4 materiálových výzev:
  • papír - stírací losy SAZKA a knihy,
  • plastové obaly (polypropylen) z výrobků BAT,
  • mix obalových materiálů z výroby LIKO-S (strečové fólie, vázací pásky, pěnové dilatační čtverečky a plastové květináče)
  • a speciální kategorie "luxusní dárky z plastu (PP) a doplňkového materiálu".
Studenti si vyzkouší pracovat s neobvyklým recyklovaným materiálem. Budou také svou práci konzultovat s odborníky na design, cirkulární ekonomiku a technologie ke zpracování druhotných materiálů. Pokud se účastníkům povede vytvořit produkt s tržním potenciálem, mají šanci jej dále rozvíjet díky investicím partnerů.
Záštitu nad letošní výzvou převzal prof. Dr. Ing. Jan Mareš, rektor Mendelovy univerzity v Brně, doc. Ing. arch. Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze, Ph.D. a Eva Svobodová, MBA, ředitelka Asociace malých a středních podniků. "Na Fakultě architektury jsme s recyklovanými odpadními materiály začali pracovat před více než 10 lety v Experimentálním ateliéru. Z těchto zkušeností se zrodila firma Plastenco a seznámili jsme se s recyklační firmou Lavaris. Jsem hrdá, že se fakulta architektury hlásí k hodnotám cirkulární ekonomiky a že se tyto materiály již etablovaly na zdroje, z nich vznikající designéři nestydí vymýšlet smysluplné produkty", říká Doc. doc. Ing. arch. Kateřina Sýsová, Ph.D.
,,Celkový dopad Sazky na životní prostředí je malý, na produkci našich losů ale spotřebováváme velké množství papíru. Již dnes recyklujeme všechny losy, které se nám vrací zpět (což jsou všechny výherní a také ty neprodané, kterým skončila emise). Losy jsou pak používané do různých obalových materiálů. Papír je však skvělý materiál a my chceme jít ještě dál. Hledáme proto cesty, jak dát setřeným losům nový život upcyklací," říká Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka. ,,Na projektu Reborn Design nás baví tři věci: 1. je to i studentská iniciativa 2. propojuje cirkulární ekonomiku s designem a 3. dává příležitost mladým kreativním talentům uplatnit své nápady v byznysu," dodává.
,,BAT je na českém trhu již 30 let. Výročí oslavíme i limitovanou sérií designových produktů z našeho vlastního odpadního materiálu. Jsem sám zvědavý, jak se studenti postaví k odpadnímu polypropylenu z obalových materiálů, kterého vzniká v našem obchodním řetězci necelých deset tun ročně. Doposud tento odpad musel být odstraněn ve spalovně, protože pro něj nebylo využití. V rámci naší ESG strategie máme závazek do roku 2025 recyklovat 90% svých odpadů a projekty jako je tento nám pomáhají tento závazek naplnit. Navíc se jedná o propojení firmy s mladými talenty a to je pro nás vždy velice zajímavé a inspirující." říká Štěpán Michlíček, generální ředitel BAT pro ČR a SK.
"Naše vize je jednoduchá: vytvářet lepší budovy pro lidi a přírodu. Denně zkoumáme, jak inovovat naše produkty a minimalizovat jejich dopad na přírodu. Také letos chystáme změny v materiálech a postupech, abychom se dostali ještě blíže k naší vizi. Projekt Reborn Design tak vidíme jako součástí možných opatření, na kterých pracujeme. Zajímá nás neotřelý pohled studentů a jejich způsob myšlení, jak využít i to malé množství odpadu, který vzniká při přepravě našich příček a živých stěn na stavbu. Těšíme se, že budeme moci našim zákazníkům nabídnout zajímavé produkty nebo komponenty vzniklé z našeho odpadu.,," Jan Musil, generální ředitel LIKO-S.
V rámci letošního projektu Reborn Design budou studenti mít přístup k praktickým workshopům v technologickém zázemí partnerů. Projekty budou na přelomu května a června prezentovány na výstavě na Fakultě architektury ČVUT. Vítěze všech čtyř kategorií, kteří budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru dne 13. června 2024, vybere odborná porota složená z akademiků, podnikatelů a odborníků na cirkulární ekonomiku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů