Sobota, 27. dubna 2024

ČAOH a její členové podporují rozvoj ReUse center

ČAOH a její členové podporují rozvoj ReUse center

Členové ČAOH úspěšně provozují Reuse centra. Předcházení vzniku odpadů je na prvním místě v tzv. hierarchii nakládání s odpady. Nevytvářet odpad, ale umožnit jeho opětovné použití, neboli snižit množství produkovaných odpadů změnou chování samotných občanů pomáhají tzv. re-use centra a re-use pointy, které jsou u občanů stále oblíbenější a jejichž počet neustále narůstá. Centra umožňují občanům darovat, opravit či renovovat a znovu použít nepotřebné předměty jako je oblečení, nábytek, elektroniku aj., a tak prodloužit životnost těchto věcí a zamezit jejich znehodnocení.

Re-use centra a re-use pointy nabízejí městům a obcím mimořádně zajímavý model nakládání s odpady. Jde o efektivní využívání zdrojů, kdy použité věci nekončí v odpadu, ale jsou vráceny zpět do života. Přidanou hodnotou je pak změna spotřebitelského chování - neboli přijmutí udržitelných spotřebních návyků, smysluplné šetření primárních surovin, energii a ve finále i financí.

TIP: Nejkompletnější seznam Reuse center v ČR naleznete v mapě projektu KAMsNIM.cz.

Bývají často zřizována jako součást sběrných dvorů, nicméně to není podmínkou. Nemají jednotnou podobu a mohou se specializovat na konkrétní předměty (nábytek, dětské věci, textil apod.). V mnohých re-use centrech lze najít i přidružené designérské obchody, které nabízejí použité výrobky sloužící i jinému účelu, než byl ten původní. Často jsou to například dekorace, či funkční dekorace, kdy výrobky navíc k tomu, že jsou designové, mají i nějaký konkrétní využitelný účel. Oblast působnosti re-use center je tak mimořádně široká a často kromě environmentálního aspektu plní centra také sociálně-ekonomickou roli, kdy na trh přinášejí produkty za dostupné ceny pro skupiny lidí s nízkými příjmy, podporují sociální začleňování, zaměstnanost a rozvoj dovedností v oběhovém hospodářství. Obecně lze říci, že cílem je, aby re-use centra byly pro občany tou první volbou ve chvíli, kdy se budou zbavovat svých nepotřebných, avšak stále hodnotných předmětů. A stejně tak, aby byly využívány jako rovnocenná alternativa k pořizování nového zboží v obchodech.

ozo3

ReUse centra provozuje stále větší počet členských firem ČAOH. Pro příklad si aktuálně představíme jedno moravské centrum a jedno české. Společnost OZO Ostrava provozuje REUSE centrum Ostrava, jakožto společný projekt s městem Ostrava. Občan zde může odevzdat zařízení a vybavení domácnosti, například kuchyňské nádobí a potřeby, nářadí, sportovní potřeby, hračky, knihy, CD a gramodesky, umělecké předměty, hudební nástroje, kočárky, autosedačky, kufry a tašky a další předměty pro domácnost, včetně nábytku, mimo čalouněného. V Ostravě je protihodnotou za vybraný předmět, který si občan odnáší, příspěvek do veřejné sbírky ,,Veřejná zeleň v Ostravě". Zároveň se zde věnují osvětové činnosti zaměřené na předcházení vzniku odpadu a jeho opětovného využití, ale také na tvořivé workshopy v rámci veřejné dílny. Od minulého roku mohou zde občané využívat i dílnu s šicími stroji, kterou zde OZO, ve spolupráci s organizací Vestibul Interier, zřídilo pro kurzy šití pro začátečníky i pokročilé.

ozo2 ozo ozo4

hk2hk3

Druhým příkladem je ReUse centrum města Hradec Králové. To je je provozováno Hradeckými službami a.s. (člen skupiny Marius Pedersen) ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové a městskými organizacemi Městské lesy Hradec Králové a.s. a Technické služby Hradec Králové a.s. RE-USE projekt zde byl spuštěn již v roce 2020 a v současnosti funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech a v centru města i v dobročinném bazaru v Kotěrově ulici. ,,Nepotřebné věci najdou využití u někoho jiného. Prodejem funkčních věcí pomáháme nízkopříjmovým skupinám občanů a zároveň díky vybraným financím podpoříme péči o městskou zeleň. Díky projektu byly zachráněny tisíce věcí, které by jinak skončily na recyklační lince nebo na skládce," říká náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Od spuštění již bylo získáno na veřejně prospěšné účely přes 800 tisíc korun. ,,O tom, že si občané projekt oblíbili, svědčí i fakt, že jen za rok 2023 bylo získáno 403 tisíc korun, z toho přibližně 86 tisíc korun činily tržby po třech měsících fungování dobročinného re-use bazaru a věnovány byly Technickým službám Hradec Králové," doplňuje náměstek Řádek. Technické služby využijí finance pro výsadbu stromů a na zakládání záhonů v městských parcích. Tržby z re-use pointů ve výši 317 tisíc korun, byly věnovány Městským lesům Hradec Králové na obnovu zeleně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů