Neděle, 19. května 2024

Produkce elektřiny z větru v USA se loni poprvé po 25 letech snížila

Produkce elektřiny z větru v USA se loni poprvé po 25 letech snížila

Produkce elektřiny z větrných elektráren ve Spojených státech se loni poprvé za čtvrt století snížila, a to o dvě procenta. Výroba byla nižší, přestože kapacita stoupla o 6,2 gigawattu (GW). Mohly za to slabší větry na Středozápadě, než je obvyklé. Vyplývá to ze zprávy amerického vládního úřadu pro energetické informace (EIA).

Výkonnostní faktor, tedy poměr mezi skutečně vyrobenou elektřinou a maximální možnou kapacitou výroby, větrných elektráren klesl na osmileté minimum 33,5 procenta. Tento ukazatel vyjadřuje, jak efektivně elektrárna využívá svoji kapacitu k výrobě elektrické energie.

Větrná energie je důležitou součástí snahy o snížení emisí oxidu uhličitého. Údaje ale ukazují na nevýhody spoléhání se na nestabilní zdroje energie, které jsou závislé na počasí. Nízkou rychlost větru v loňském roce způsobil klimatický jev El Niňo, který má tendenci oslabovat pasátové větry. Opačný účinek má obvykle jev La Niňa, který převládal v roce 2022 a letos se má vrátit, uvedla agentura Bloomberg.

Kapacita větrných elektráren v USA se v posledních několika letech neustále zvyšovala. Na konci roku 2023 činila 147,5 GW, což byl více než trojnásobek ve srovnání s rokem 2010, kdy činila 47 GW. Až do loňského roku se stabilně zvyšovala i výroba elektřiny z větrných turbín, a to podobným tempem jako kapacita.

Podle údajů z roku 2022 měl hlavní podíl na výrobě elektřiny v USA zemní plyn, a to 39 procent. Uhelné elektrárny měly na výrobě elektřiny podíl 23 procent a jaderné 19 procent. Větrné elektrárny se na celkové výrobě podílely 11 procenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů