Neděle, 19. května 2024

Vysoké Mýto pokračuje ve snaze snížit množství odpadů ve městě

Vysoké Mýto pokračuje ve snaze snížit množství odpadů ve městě

Vysoké Mýto pokračuje ve snaze snížit množství odpadů ve městě. Za 1,5 milionu korun s přispěním evropské dotace radnice pořídí pěstební kompostéry a nádoby na bioodpad. Nakoupí také vratné plastové kelímky, které se budou používat na městských akcích, řekl dnes novinářům místostarosta Jan Lipavský (Patrioti pro VM).

Prvních 200 pěstebních kompostérů Mýto nabídlo domácnostem v rodinných domech v roce 2022. "Zájem předčil nabídku, proto jsme se rozhodli o zakoupení dalších 200 kusů. Pro obyvatele nových domů současně pořídíme 100 nádob na bioodpad," uvedl Lipavský. Kompostéry i hnědé biopopelnice budou mít lidé zapůjčené zdarma.

Město rovněž nakoupilo 6000 vratných kelímků o objeme 0,5 litru, 0,3 litru a 0,2 litru. Zároveň pořídilo plastové boxy na jejich uskladnění.

Vysokému Mýtu se vloni podařilo snížit množství směsného komunálního odpadu, který skončil na skládce. Na jednoho obyvatele minulý rok připadalo včetně velkoobjemového odpadu 134 kilogramů, rok předtím to bylo 143 kilogramů. Díky tomu město doplácí na likvidaci odpadů méně.

Městu se daří nepřesáhnout limit pro ukládání komunálního odpadu na skládku, takže platí jen základní sazbu 500 korun za tunu. Pokud by hranici přesáhlo, muselo by za část ukládaného odpadu platit 1250 korun za tunu. Vysoké Mýto vloni zaplatilo za systém odpadového hospodářství 16,877 milionu korun, na poplatcích od obyvatel a z příjmů za tříděný odpad vybralo 12,709 milionu korun. V roce 2022 činily náklady 15,237 milionu a příjmy 10,915 milionu korun.

Ve městě funguje od roku 2005 projekt na předcházení vzniku odpadů. Kromě sběru domácího organického odpadu zahrnuje také síť kontejnerů na tříděný odpad, svážení plastů a papíru přímo od rodinných domů a modernizované sběrné dvory. V minulosti byla součástí i bioplynová stanice, která měla organické odpady zpracovávat, kvůli jejich nedostatku a proměnlivé skladbě ale byla prodělečná a město ji muselo odstavit. Bioodpad se sváží do městské kompostárny. Ta by měla letos podstoupit rozsáhlou obnovu za odhadovanou cenu 7,4 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů