Středa, 8. května 2024

Děti Země zvou na pochod přes České středohoří v trase D8

Děti Země zvou na pochod přes České středohoří v trase D8

Ekologické organizace Přátelé přírody a Děti Země v rámci letošního Dne Země naplánovaly na sobotu 22. dubna podobně jako loni výlet přes České středohoří v uvažované povrchové trase dálnice D8. Sraz účastníků je v 10.30 hodin před hlavním železničním nádražím v Ústí nad Labem u ekobusu, který je odveze k pomníku Přemysla Oráče u Stadic. Zde se bude také volit Severočeský ropák 2005. Pochod je dlouhý 12 km a končí na zřícenině hradu Oparno. Loni se ho zúčastnila stovka osob.

„Využíváme toho, že Ředitelství silnic a dálnic ČR opět nesplnilo svůj slib o zahájení výstavby dálnice D8 loni na podzim, tak chceme milovníkům Středohoří opět ukázat, kudy má vést a co se mohlo zachránit stavbou tunelu Kubačka,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

ŘSD ČR v lednu 2005 zastupitelům Ústeckého kraje a vedení Ministerstva dopravy totiž slibovalo, že na konci roku 2005 bude mít první stavební povolení pro most přes údolí Oparno, v únoru 2006 pak měla získat další povolení pro most u Dobkoviček a pro tunel Prackovice. Žádné však nebylo dosud vydáno a brzy nebude.
 
„Příprava dálnice přes České středohoří se zatím řídí naším harmonogramem, než výmysly investora, takže její dostavba v roce 2008 se zdá být opravdu nereálná,“ doplňuje Patrik.
 
Asi dvanáctikilometrová trasa pochodu začíná v Dubicích s vyhlídkou na labské údolí, pokračuje kolem vrchu Kubačka a lomu Prackovice s průzkumnou štolou pro tunel Prackovice a končí v Opárenském údolí na zřícenině hradu. První pochod přes České středohoří proti dálnici D8 uspořádaly Děti Země 29. dubna 1995.

Další informace o pochodu:
 
1) Děti Země – http://www.detizeme.cz (Přehled akcí)
2) Přátelé přírody, o. p. s. – http://www.prateleprirody.com, marian@prateleprirody.com, mobil 603 284 725

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů