Pátek, 26. dubna 2024

Nízkoenergetické bydlení a jeho vyhlídky

Nízkoenergetické a pasivní bytové domy se na západ od našich hranic stávají standardní součástí bydlení.
Nízkoenergetické bydlení a jeho vyhlídky
Přesto i zde hledají stále efektivnější řešení. V současné době můžeme najít zatím jediný příklad tohoto typu také v ČR. Společným jmenovatelem tzv. trvale udržitelného bydlení je integrovaný systém teplovzdušného vytápění.

Stručně řečeno, jde o bydlení s velmi nízkou spotřebou energie na vytápění (až o 90 %) ve srovnání se současnou běžnou výstavbou. Podstatnými znaky těchto budov jsou až extrémní tepelně technické parametry obvodových konstrukcí a větrání s účinnou rekuperací.

OD NÍZKÉ SPOTŘEBY K NULOVÉ

Výrazně zredukovat náklady na vytápění a snížit emise oxidu uhličitého je i cílem výstavby a modernizace u našeho německého souseda. Ve čtvrti Pfingstweide v Ludwigshafenu byl zmodernizován bytový dům, kde nemají běžné radiátory ani kamna. Místo nich vytápění obstarává komplexní systém s originálně řešenou izolací a ventilací, který zajišťuje, že je uvnitř za každého počasí příjemně. Navíc dům do ovzduší neuvolňuje prakticky žádný oxid uhličitý. Náklady na vytápění jsou téměř nulové. Za projektem stojí divize koncernu Basf Luwoge, jež se zaměřuje na energeticky efektivní stavby.

ZKUŠENOSTI Z PROJEKTŮ

V roce 2001 zajišťovala společnost pilotní projekt přestavby budovy z 50. let na nízkoenergetický dům. Byl první svého druhu z té doby, u něhož se podařilo dosáhnout spotřeby energie tři litry topného oleje na metr čtvereční plochy ročně a tuto nízkou hodnotu si dokázal udržet od své rekonstrukce dodnes. Přičinila se o to komplexní tepelná izolace materiálem Neopor, trojvrstvá okna, kontrolovaná ventilace s 85% využitelností odpadního tepla a výměníky Micronal PCM, které jsou zabudovány do sádrokartonu nebo omítky, kde během dne absorbují teplo a získanou energii pak používají k chlazení místností v teplých letních dnech.

Dalším příkladem je z roku 2005 renovace starého bytového domu, postaveného v roce 1892, který nyní spotřebuje pouze šest litrů topného oleje na metr čtvereční plochy ročně (opět díky efektivní izolaci, již tvoří nová generace materiálu Neopor).

Jen litr topného oleje na metr čtvereční za rok mají nové řadové domy v ludwigshafenské čtvrti Brunck, kde byly použity až 60 cm silné panely z materiálu Neopor, trojitá okna s výpněmi z inertního plynu a kontrolovaná ventilace i výrazná recyklace tepla. Případné další tepelné nároky všech 46 bytových jednotek dokáže uspokojit generátor, který vedle tepla zajišťuje i dodávky elektřiny a ohřev vody.

NEJNOVĚJŠÍ EXPERIMENT

Tyto zkušenosti s přestavbami starších objektů na moderní nízkoenergetické domy se zúročily v nejnovějším experimentu - nedávno dokončeném domě s nulovými náklady na vytápění. Za účelem jejich eliminace byl použit několikastupňový stavebnicový systém.

Prvním krokem bylo obložení budovy tepelně izolačními panely z materiálu Neopor, který z hlediska izolačních vlastností výrazně překonává svého předchůdce Styropor. Obsahuje nepatrné grafitové částice, které odrážejí tepelné záření a dodávají materiálu stříbrošedý nádech. Před únikem tepla chrání také okna se třemi vrstvami skla a mezerami mezi nimi, vyplněnými inertním plynem.

Další komponentou energeticky efektivní strategie domu je samotný systém vytápění. Jak už bylo řečeno, v celé budově není jediný radiátor díky využití solární energie. Solární panely na střeše vyrábějí elektřinu, která proudí do rozvodné sítě a plynou z ní příjmy, jež pokryjí náklady na vytápění objektu. Dům se dokáže sám postarat také o ohřev vody - prostřednictvím solárních panelů na jižní straně. Sofistikovaný ventilační systém kontroluje vstupy i výstupy a zajišťuje jak adekvátní teplotu, tak vysokou kvalitu interiérového vzduchu a optimální teplotu vypouštěného vzduchu. Ventilační systém využívá vzduch z kuchyně a koupelny, kterým ve výměníku tepla temperuje chladný vzduch zvenčí. Tímto způsobem lze kontrolovat přes 80 % vzduchu vypouštěného ven, což znamená trvalý přísun čerstvého vzduchu do domu.

ZDROJ SKRYTÝ V OKNECH

Samotný systém vytápění je nenápadný - je totiž integrovaný v oknech. Vnitřní sklo trojvrstvého okna je potaženo velmi tenkou a pouhým okem neviditelnou vrstvou vodivého kovu. Stačí dodat slabý proud, vrstva se zahřeje, začne fungovat jako rezistenční ohřívač a do místnosti z oken proudí teplo. Aby se zabránilo tepelným ztrátám směrem ven, je naopak vnější sklo potaženo jinou vrstvou, která teplo nepropouští, nýbrž odráží zpět dovnitř. Zmíněný inertní plyn v prostoru mezi jednotlivými okenními skly přenáší teplo méně než vzduch. Nicméně je třeba dodat, že topení zabudované do oken není určeno k dlouhodobému použití, nýbrž pouze pro případy, kdy venkovní teploty klesnou výrazně pod bod mrazu.

PUTOVNÍ VZOROVÝ ÚSPORNÝ DŮM

Pokračování výzkumného projektu "Demohouse" podporovaného EU, který byl zahájen konceptem energeticky úsporné střešní nástavby Soltag, představuje vzorový dům VELUX Atika, jenž spojuje témata, jako je kvalitní architektura, vnitřní klima a úspora energie. Jde o prohlubování programu trvale udržitelného rozvoje společnosti i bydlení, který vychází ze současné evropské legislativy s cílem snížit spotřebu energie na chlazení, topení a ventilaci. Poprvé byl vzorový dům Atika představen loni ve španělském Bilbau a od letošního června putuje po dalších evropských zemích v oblasti Středomoří. Akce potrvá do roku 2010 a jejím cílem je vyvolat diskusi o nových příležitostech v konstrukci budov.

INSPIRATIVNÍ OBYDLÍ

Atika je projektem energeticky úsporné střešní nástavby, která v sobě kombinuje jednoduchost tradiční jihoevropské architektury, optimální vnitřní klima a inovační řešení pro zajištění energie a denního světla. Za konceptem tohoto domu stojí původní myšlenka efektivního využití plochých střech, které jsou typické pro obydlí ve Středomoří (název Atika je odvozen od výrazu vyjadřujícího obytný prostor pod střechou). Jde o jednogenerační dům o rozloze 126 m2 , který se skládá z obývacího pokoje, kuchyně a ložnice sousedící s koupelnou a technickou místností.

ARCHITEKTURA A KONSTRUKCE

Dům je uspořádán okolo patia, do něhož lze vstoupit ze všech místností. Střechy mají různé sklony podle vzhledu typické středomořské "bílé" vesnice na vrcholku kopce. Místnosti jsou orientované do různých stran podle jejich funkce a okna jsou řešena tak, aby zajistila optimální prosvětlení denním světlem. Lehká ocelová konstrukce zajišťuje stabilitu a bezpečnost během montáže, demontáže a při přepravě. Umožňuje použít na střeše i stěnách 160 mm silnou izolaci, která poskytuje ochranu před sluncem a teplem a zaručuje konstantní vnitřní klima.

SOLÁRNÍ OHŘEV I CHLAZENÍ

Vysoké tepelné účinnosti domu Atika je dosaženo kromě uspořádání konstrukcí i novou solární technologií a elektronickými řídicími systémy. Klimatizační systém v domě využívá horkou vodu dodanou prostřednictvím solárních panelů VELUX, které jsou umístěné na střeše. Byl zde nainstalován chladicí systém, jenž slouží jako klimatizace a za horkých dnů interiér ochlazuje. Solární panely jsou současně i zdrojem teplé užitkové vody pro celé obydlí.

AUTOMATICKÉ ŘÍZENÍ A PŘIROZENÉ VĚTRÁNÍ

Dům je konstruován tak, aby optimalizoval využívání přirozeného větrání a nočního chlazení pomocí nejnovější technologie integrovaného elektronického řízení, jež automaticky monitoruje klima uvnitř. Koncepce přirozeného větrání je založena na strategicky umístěných střešních oknech s ohledem na funkci místnosti a orientaci ke světovým stranám. Všechna okna jsou vybavena předokenními roletami.

Podle předem definované teploty, vlhkosti, denní doby a ročního období integrovaný automatický systém otevírá a zavírá okna, rolety a aktivuje klimatizaci. Vychází z patentované technologie io-homecontrol(r), jež konstantně zajišťuje vysokou energetickou účinnost a vnitřní klima.

SYMBIÓZA ÚSPORNÝCH BYTŮ

V České republice sleduje snižování provozní energetické náročnosti, ale i zkvalitnění vnitřního prostředí v bydlení mezi jinými i společnost JRD založená v roce 2003. Dosud je ovšem u nás jediným developerem, který realizuje nízkoenergetické bytové domy s použitím teplovzdušného vytápění s rekuperací tepla a dalších úsporných technologií. Do budoucna se chce více zaměřit na energeticky pasivní bytové domy.

Jako první dokončila v tomto duchu projekt v Praze-Štěrboholích, následoval vícebytový nízkoenergetický dům ve Velké Chuchli, za který společnost získala ocenění MŽP "Stavba s ekologickým přínosem 2005". V plném běhu je nyní výstavba nízkoenergetických bytových komplexů v Dolních Měcholupech.

JEDNO SOUVISÍ S DRUHÝM

Nízkoenergetický dům JRD je vybaven řízeným automatickým větráním, které nestále přivádí do místností čerstvý vzduch. Navíc prochází skrz prachový filtr. Uvnitř se zachovává optimální vlhkost, které je dosaženo už po měsíci bydlení. Byty využívají rovnotlaký větrací systém s rekuperací odpadního tepla, kde je základem centrální jednotka a rekuperační výměník (dodavatelem je firma Atrea). Vzduchotechnická centrální jednotka odsává odpadní vzduch z koupelny, WC a kuchyně, přivádí jej do jednotky s rekuperačním výměníkem a následně ven z objektu. Místo něj je z venkovního prostředí nasáván čerstvý vzduch. Ten je po průchodu rekuperačním výměníkem (kde se předehřívá odpadní vzduch) dle potřeby dohříván a přiveden do jednotlivých místností plochými vzduchovody uloženými v tepelně izolační vrstvě podlahy. V interiérech nejsou žádné radiátory, pouze v podlaze mřížka s průduchy o velikosti 25 x 12 cm. Díky cirkulaci vzduchu je v celém bytě udržována konstantní teplota.

CO NEJNIŽŠÍ ENERGETICKÁ NÁROČNOST

Využívají se zde stavební prvky, které propouštějí teplo ven jen minimálně, dům dokáže zpracovat až 90 % odpadní energie, které se jinak zbavujeme větráním. Základ tvoří velmi dobrá izolace obvodového pláště (zdivo 25 cm, YTONG 20 cm, vrstva zateplení z polystyrenu nebo minerální vlny 16 - 18 cm), kvalitní okna (trojskla), alternativní zdroj energie - solární panely a zmíněná rekuperace tepla. Výsledkem je výrazná úspora nákladů za energii.

Nízkoenergetický byt JRD se přitom na první pohled od standardního neliší, ovšem spotřeba energie je v něm desetkrát nižší. Pro názornost srovnejme byty o stejné velikosti 90 m2 - ve standardním se zaplatí ročně za vytápění přibližně 21 600 Kč, v nízkoenergetickém bytě JRD je to asi 6800 Kč.

Vše je vedeno snahou - po vzoru zahraničních zkušeností - o dosažení co nejnižší energetické provozní náročnosti až soběstačnosti, o co nejzdravější prostředí a komplexní řešení ekologických aspektů bydlení ve větším bytovém celku. Kvalitu díla mají zaručit stálí architekti i dodavatelé stavby a technologií.

AUTOR: Jitka Korčeková


ENERGETICKY ÚSPORNÉ TRENDY V NĚMECKU

Výnos v úspoře energie vydaný německou vládou předepisuje maximální roční spotřebu na vytápění 7 litrů topného oleje na m2 u nových a 11 litrů u starších domů.

Je-li starší bytový dům, který spotřebuje na vytápění 1 m2 plochy 25 litrů topného oleje ročně zmodernizován tak, že poté klesne spotřeba na 7 litrů stejné plochy, pak obyvatelé bytu o rozloze 80 m2 ušetří 1440 litrů topného oleje a vypustí do ovzduší o 4,6 tuny oxidu uhličitého méně, což by v celém Německu činilo úsporu 120 milionů tun ročně.

Téměř třetina výroby primární energie v Německu padne na vytápění domácností. Průměrný starší byt spotřebuje za rok více než 20 litrů topnému oleje na m2.

V Německu je zhruba 36 milionů obytných jednotek, z nichž 24 milionů bylo postaveno před rokem 1979, kdy se ještě neřešila otázka energetické efektivnosti. Každý rok je v této zemi modernizováno zhruba 600 tisíc bytových jednotek. Kdyby pak vykazovaly spotřebu 7 litrů topného oleje na m2 plochy ročně, ušetřily by se za toto období další tři miliony tun oxidu uhličitého a téměř miliarda litrů topného oleje.


NÍZKOENERGETICKÁ VÝSTAVBA

> Kvalitní architektonický a stavební návrh stavby, orientace domu na správné světové strany, kvalitní dispozice bytů, řešení tepelných mostů a konstrukcí

> Nízké hodnoty prostupů tepla všech obvodových konstrukcí (obvodové stěny, střecha, okna)

> Nadstandardní zateplení domu

> Kvalitní okna, zvýšené využití fixních výplní

> Řízené rovnotlaké větrání pomocí vzduchotechnické jednotky zvlášť pro každý byt

> Rekuperace větraného vzduchu

> Teplovzdušné vytápění

> Regulace topného systému

> Pasivní i aktivní využití solární energie
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů