Pátek, 26. dubna 2024

Nadměrný hluk trvale poškozuje sluch, nadějí je genová terapie

Nadměrný hluk trvale poškozuje sluch, nadějí je genová terapie
Praha - Při léčbě ztrát sluchu, ke kterým dochází při nadměrné hlukové zátěži, v budoucnosti určitě pomůže genová terapie. ČTK to řekl Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR (AV). Výzkum je však zatím na počátku, provádí se pouze na zvířatech. Na morčeti se už pomocí genové terapie v jednom uchu podařilo schopnost sluchu vrátit, vysvětlil Syka. Výrazný posun by měl podle něj výzkum přinést v dalších pěti až deseti letech.

Nejvíce hluk poškozuje vláskové buňky v uchu. Při překročení 120 decibelů tyto buňky zanikají. "Je možné utrpět ztrátu sluchu při opakované expozici hlukům kolem 100 decibelů, a ty se vyskytují v diskotékách," upozornil Syka. Právě k rekonstrukci vláskových buněk by mohla genová terapie pomoci. Hluk je takový zvuk, který vyvolává nepříznivý nebo rušivý vjem nebo má škodlivý účinek. Podle odhadů je nepříznivým účinkům hluku v Evropě vystaveno 30 milionů lidí, podobný počet v USA. Předpokládá se, že ve světě je nepříznivým účinkům hluku s následkem ztráty sluchu vystaveno deset procent populace. Nebezpečný je podle jiného výzkumu hluk, kterému jsou vystaveni novorozenci v inkubátorech. Podle odborníků u nich může poměrně krátké působení hluku vést k trvalým změnám sluchu.

K mimosluchovým účinkům hluku patří obtěžování, rozmrzelost, únava, nesoustředěnost, pokles pracovního výkonu a nálady, poruchy spánku a zvýšení hladiny stresových hormonů. Závažnějšími projevy jsou onemocnění kardiovaskulárního systému či vysoký tlak. Podle studie z roku 2006 v okolí letišť jednoznačně vyšší počet obyvatel trpí infarktem myokardu a ischemickou chorobou srdeční. Podle studie subjektivního vnímání hluku 8500 obyvatel z osmi evropských měst Evropany nejvíce obtěžuje automobilová doprava, následuje hluk z okolních domácností, letecký provoz, hluk pracovního prostředí a železniční dopravy. Podle české studie je hlukem obtěžována skoro polovina lidí z deseti největších měst ČR.

Poškození sluchu lze předcházet zkrácením pobytu v hlučném prostředí na minimum, snížením intenzity zvuku osobních přehrávačů a chrániči sluchu. Léčit lze ztrátu sluchu částečně léky, velmi účinný je podle však podle Syky kochleární implantát, který na světě využívá 100.000 lidí, v Česku přes 300 lidí. Na světě ho podle Syky vyrábějí jen tři firmy.

Táňa Švrčková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů