Středa, 24. dubna 2024

Berounská radnice bude lidem rozdávat kompostéry na bioodpad

Berounská radnice bude lidem rozdávat kompostéry na bioodpad

Berounská radnice zakoupila padesátku kompostérů, které bude rozdávat zájemcům. Jde o součást plnění plánu odpadového hospodářství města, sníží se tak množství biologicky rozložitelného odpadu, který nyní končí na skládce. ČTK to sdělila mluvčí radnice Jitka Soukupová.

Kompostéry budou moci získat zdarma majitelé či uživatelé rodinných domů. Jedinou podmínkou je to, že jejich domek či zahrada jsou na území Berouna. Nádoby budou přidělovány v pořadí, v jakém se zájemci přihlásí. Za kompostéry o objemu 400 litrů radnice zaplatila 36 000 korun.

S tříděním a likvidací bioodpadů začalo město v roce 2008, kdy tam Středočeský kraj zahájil svůj pilotní projekt. Byla pro něj vybrána lokalita Černý vršek, odkud lidé vozí nejvíce odpadů z údržby zahrad, a sídliště Hlinky, Parkán, Litava a Velké sídliště s velkým výskytem biologických odpadů z provozu domácností. Lidé z Černého vršku zdarma obdrželi 100 plastových kompostérů, na sídlištích bylo instalováno 175 speciálních nádob na bioodpad.

Bioodpad, jehož zpracováním lze získat kompost s bohatým zdrojem organických živin, nyní tvoří velkou část komunálního odpadu. Nový postup je nejen ekologičtější, ale také mnohem levnější. Do nádob na bioodpad patří například zbytky zeleniny a ovoce, vaječné skořápky, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky jídel, pečiva, tráva, listí, zbytky rostlin, piliny a vystydlý dřevěný popel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů