Úterý, 19. března 2024

Čína předstihla USA ve spotřebě energie

Spotřebu ropy Čína za posledních 10 let skoro zdvojnásobila. USA přesto spotřebují na hlavu pětkrát víc ropy než Číňané. I to se ale změní.

Čína předstihla USA ve spotřebě energie

Na mapě světové energetiky nastala výrazná změna. Nejvíce energie už nepolykají Spojené státy americké, nýbrž Čína spolu s Hongkongem. Jejich spotřeba loni odpovídala 2,252 miliardy tun ropy, zatímco v USA byla zhruba o čtyři procenta nižší, tedy 2,17 miliardy tun. Vyplývá to z posledního odhadu Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

"To, že se Čína stala největším spotřebitelem energie, lze bez nadsázky označit za přelomový bod," komentuje pro agenturu Bloomberg hlavní ekonom singapurského Ústavu pro výzkum energie Tilak Doshi.

Číňané si také loni poprvé v historii koupili více osobních a lehkých užitkových aut než Američané - zhruba 13 milionů ve srovnání s 10,4 milionu ve Spojených státech.

USA stále polykají více ropy

Spotřebu ropy Číňané za posledních deset let skoro zdvojnásobili na loňských téměř 405 milionů tun. Je to ale sotva polovina americké úrovně dosahující 843 milionů tun. Z toho vyplývá, že každý Američan v průměru "propálí" skoro 2,6 tuny ropy ročně, asi pětkrát více než Číňan.

Ale Čína má po ropě stále větší žízeň. Její dovoz od roku 2005 zdvojnásobila a letos v červnu dosahoval 5,4 milionu barelů denně. USA nakupují něco přes 11 milionů barelů denně. Zmíněný rozdíl se bude dále zmenšovat a Čína by se už v období let 2014 - 2015 mohla stát největším dovozcem ropy na světě. Nejpozději pak během deseti let, míní hlavní ekonom IEA Fatih Birol.

Čínský účet za dováženou ropu odhaduje Birol na příštích 20 let minimálně na 600 miliard dolarů (11,84 bilionu korun) ročně. To je pádný důvod pro čínské těžební koncerny, aby s vládní podporou mohutně investovaly do nákupu ropných aktiv v zahraničí. Státní koncern Petrochina ohlásil letos v březnu rozsáhlé akviziční tažení v zahraničí, na které hodlá během 10 let vyčlenit v přepočtu skoro 1,2 bilionu korun.

Příležitosti pro svůj byznys v čínské energetice větří zase západní firmy, například americký koncern General Electric či jeho německý konkurent Siemens.

Podle expertů by jim sázka na Čínu měla vyjít. Země totiž bude muset podle předpovědi IEA v následujících 15 až 20 letech do své energetiky investovat nejméně čtyři biliony dolarů (79 bilionů korun). "Čína do roku 2025 postaví nové elektrárny s celkovým instalovaným výkonem zhruba tisíc gigawattů," předpokládá Birol. Je to skoro tolik, kolik činí nynější výkon všech amerických elektráren.

Dovážet se bude i více uhlí

Čína těží kolem tří miliard tun uhlí ročně. Přesto se loni poprvé stala čistým dovozcem tohoto paliva. Ani letos, kdy v 1. pololetí nakoupila 46 milionů tun uhlí, tomu nebude jinak. Experti ale předpokládají, že dovoz se ve srovnání s loňskem sníží, neboť jednotlivé čínské provincie investují do výstavby nových šachet namísto téměř 1110 malých, neefektivních a hlavně vysoce nebezpečných, které úřady uzavřely jenom během loňského roku.

Uhlí se v Číně používá k výrobě zhruba 75 procent veškeré elektřiny. Velký problém tudíž představují emise oxidu uhličitého.

Čína, největší znečišťovatel ovzduší na světě, hodlá v letech 2011 - 2020 investovat kolem pěti bilionů jüanů (skoro 15 bilionů korun) do výstavby čistších energetických zdrojů včetně jaderných elektráren. Podíl zdrojů, které nebudou využívat fosilní paliva, na celkové produkci energie by měl stoupnout z nynějších 8 na 11 procent. obnáší v přepočtu suma, kterou Peking slibuje v letech 2011 - 2020 investovat do čistších zdrojů energie včetně jaderných elektráren.

Čína ve světové energetice

15 bilionů korun

obnáší v přepočtu suma, kterou Peking slibuje v letech 2011 - 2020 investovat do čistších zdrojů energie včetně jaderných elektráren.

Co způsobí čínský "hlad"

Rostoucí čínská poptávka po ropě, uhlí a dalších palivech povede ke zdražení těchto komodit. Existuje také riziko, že v důsledku čínských akvizic v zahraničí bude ohrožena energetická bezpečnost Západu.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů