Úterý, 16. dubna 2024

V Blansku zahájila provoz nová kompostárna za 50 milionů Kč

V Blansku se v uplynulých dnech rozjel zkušební provoz nové kompostárny. Přišla na zhruba 50 milionů korun, jde tedy o nejdražší stavební projekt města v letošním roce. Kompostárna bude využívána především k ekologické likvidaci odpadu z údržby veřejné zeleně i zbytků jídel ze škol, penzionů pro důchodce a dalších zařízení, které město provozuje.

V Blansku zahájila provoz nová kompostárna za 50 milionů Kč

"Do ostrého provozu bude kompostárna spuštěna již na jaře. Svůj ekologický odpad v ní budou moci odevzdávat také občané, firmy, popřípadě jiné obce. Doufáme, že tak naplníme kapacitu zařízení a investice se nám vrátí zpět," řekl starosta Lubomír Toufar (ČSSD).

Město se do projektu pustilo poté, co získalo státní dotaci, která pokryla 40 procent nákladů. Ročně by měla kompostárna zpracovat přibližně 500 tun zeleného odpadu. Dále v ní bude likvidováno asi 600 tun kalů z čistírny odpadních vod, která s novým zařízením sousedí.

Z odpadu ročně vznikne asi 1800 tun kompostu. Bude se používat na údržbu veřejné zeleně, popřípadě bude nabídnut k prodeji.

Dosud se ekologický odpad z Blanska vozil do kompostárny v Boskovicích nebo ke zpracování do Ostrova u Macochy. Podle Toufara je kapacita těchto zařízení plná a Blansko by se v budoucnu bez vlastní kompostárny neobešlo.

Princip kompostárny

Kompost patří mezi jedna z nejúčinnějších hnojiv. Díky svému přírodnímu původu totiž obsahuje přirozený Kompostpoměr a složení organických látek a rostlinných živin, který není nutné dále měnit. Nezpůsobuje ani znečištění povrchových či podzemních vod (jediným možným rizikem je splach a následná eutrofizace povrchových vod při přehnojení).

Vzniká tzv. řízeným aerobním rozkladem, což je rozklad za kontrolovaných podmínek (teplota, vlhkost) a za přístupu kyslíku. O přeměnu organických zbytků se postarají různé bakterie, kvasinky, řasy, houby, roztoči, červi a další drobné organismy.

Existuje několik způsobů kompostování, například krechtové (přeměna kompostu uloženého v pravidelně kypřených hromadách), dále kompostování v kompostovacích jamách, vacích či kontejnerech a v neposlední řadě kompostování v bioreaktorech, které umožňují lepší kontrolu vnějších podmínek a tedy rychlejší a kvalitnější přeměnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů