Úterý, 23. dubna 2024

Ministr životního prostředí navrhuje zpřísnění podmínek integrovaného povolení v oblasti sanace lagun

Ministr životního prostředí navrhuje zpřísnění podmínek integrovaného povolení v oblasti sanace lagun

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zaslal dopis hejtmanovi Moravskoslezského kraje Jaroslavu Palasovi, ve kterém navrhuje řešení situace sanace ostravských lagun, v jejichž oblasti v krátké době již dvakrát uniklo nadlimitní množství oxidu síry do ovzduší. Ministr zaslal hejtmanu Palasovi dopis, ve kterém žádá Moravskoslezský kraj o zpřísnění podmínek integrovaného povolení. Tak by se zamezilo dalším úniků nebezpečných oxidů síry do ovzduší.

"Ministerstvo životního prostředí na základě obdržených informací doporučuje Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje, aby byla v souvislosti s aktuální situací sanace Lagun Ostramo iniciována změna platného integrovaného povolení pro dotčené zařízení," uvádí dopis, který 4. října 2011 ministr Chalupa hejtmanu Palasovi odeslal.

V dopise je také zdůrazněna role MŽP v problematice sanace lagun Ostramo: "Primárním zájmem MŽP je ochrana zdraví, životního prostředí a striktní dodržení platných limitů (resp. právních předpisů) z hlediska znečišťování životního prostředí."

Dne 22. 9. 2011 ve večerních a nočních hodinách byly na území městských částí Ostrava - Fifejdy a Ostrava - Přívoz naměřeny vysoké koncentrace oxidu siřičitého. Maximální naměřená hodnota činila 4 318 g/m3 ve stanici Ostrava - Přívoz (povolená imisní hodinová hodnota činí 350 g/m3). Česká inspekce životního prostředí Ostrava ihned provedla kontrolu lokality Lagun Ostramo a zjistila, že zde byly prováděny práce v nočních hodinách, přičemž provozovatel neobdržel hlášení varovného systému a nezastavil odtěžbu a zavápňování kalů, což má stanoveno v podmínkách integrovaného povolení.

"Ačkoliv je nezbytně nutné sanaci dokončit v co nejkratším termínu, nelze tak činit na úkor ochrany zdraví obyvatel a dalšího neúměrného zatěžování životního prostředí v Moravskoslezském kraji, za což lze mj. považovat neúměrné používání vápna nebo provádění prací v nočních hodinách," upozornil dále ministr Chalupa a ujistil, že bude trvat na adekvátní výši stanovených pokut za porušení povinností vyplývajících z integrovaného povolení. Ta by mohla dosáhnout až 7 milionů korun.

V závěru dopisu, který ministr životního prostředí včera odeslal, doufá v úspěšné jednání a nápravu situace: "Vážený pane hejtmane, stejně jako Vy i já věřím, že se na zítřejším jednání k dokončení sanačních prací podaří dosáhnout takových opatření, která povedou k minimalizaci dopadů sanace na místní obyvatelstvo a jeho zdraví."

Šetření mimořádného stavu vysokých koncentrací oxidu siřičitého ve dnech 22. - 23. 9. 2011 uzavírá Česká inspekce životního prostředí v těchto dnech a v následném správním řízení rozhodne o postihu firmy provádějící sanaci lagun.

Mgr. Marta Machková
tiskové oddělení
Odbor vnějších vztahů

Ministerstvo životního prostředí
Vršovická 65, Praha 10, 100 10
Mob.: +420 602 750 128
Tel.: +420 267 122 139
E-mail: marta.machkova@mzp.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů