Sobota, 27. dubna 2024

Geosan musí podle soudu uhradit Baltomu 74,5 milionu

Obě firmy po sobě navzájem požadují stovky milionů. Není jasné, kdo bude s prací v Ostravě pokračovat.

Geosan musí podle soudu uhradit Baltomu 74,5 milionu

Spory okolo čištění ostravských ropných lagun se dále přiostřují. Společnost Baltom vyhrála v úterý arbitráž s firmou Geosan Group, vedoucím subjektem sdružení Čistá Ostrava, které práce zaštiťuje. Geosan musí podle rozhodnutí soudu Baltomu za neproplacené faktury uhradit 74,5 milionu korun.

Rozhodnutí se ale Geosanu nelíbí a chce se proto domáhat jeho zrušení. "Domníváme se, že šlo o procesní pochybení rozhodčího soudu," uvedl výrobní ředitel společnosti Jiří Šalda. Geosan pak ihned kontroval a požaduje po Baltomu zaplacení 220 milionů korun.

Kvůli vypovězení smlouvy přitom Baltom po Geosanu požadoval spolu s ušlým ziskem a dalšími vícenáklady sumu v celkové výši 362 milionů korun. Firma se měla kvůli neplacení faktur ze strany Geosanu, který peníze již předtím vyinkasoval od státu, dostat do druhotné platební neschopnosti. Od srpna je tak v předběžné insolvenci.

Za neoprávněné přitom považuje vypovězení smlouvy i Geosan. Náklady na prodlení při pracích ze strany Baltomu, smluvní pokutu a poškození dobrého jména společnosti vyčíslil na 220 milionů korun. Ty nyní přihlásil u insolvenční správkyně Baltomu. "Takový nárok podle nás neexistuje," odmítá požadavky Geosanu jednatel Baltomu Miroslav Balcar.

Kdo vyčistí Ostramo?

Kromě boje o finanční náhrady nyní vyvstává i otázka, kdo bude práce při těžbě ropných kalů v podniku Ostramo nadále zajišťovat. Geosan vypověděl smlouvu s Baltomem poté, co se Baltom dostal do časového skluzu a byl obviněn i z toho, že odpady na Ostravsku nelegálně skladuje. Při pracích ho později nahradily společnosti Šamonil a Vodní zdroje. Ty práce provádějí dodnes.

Obě výpovědi smlouvy, které si daly společnosti navzájem, nicméně rozhodčí soud v úterý zrušil. Smlouva je tak nadále platná a v pracích na ropných lagunách by tak měla opět pokračovat firma Baltom.

Geosan však tuto možnost odmítá. "Firma Baltom nás nepřesvědčila, že by byla schopná zakázku dokončit. Budeme se tak nadále snažit o to, aby v Ostramu již dále nepracovala," říká mluvčí Geosanu Vlasta Končelová. Smlouvu proto její firma plánuje vypovědět znovu, nyní ovšem tak, aby tento krok již Baltom nemohl napadnout.

Miroslav Balcar se k případnému pokračování jeho firmy v pracích na ostravských lagunách nechtěl vyjadřovat. "Na to nyní nedokážu odpovědět. Celou věcí se ještě budou zabývat naši právníci," uvedl pro HN.

Hrozí další zdržení

V případě nejasností okolo dodavatele prací se tak nabízí otázka, jak Geosan stihne plnit slíbené termíny. První problémy se objevily již letos na jaře, a to právě ve spojení s firmou Baltom. Palivo vyrobené z vytěžených kalů totiž nikdo nechtěl. Desítky tisíc tun toxického odpadu se tak začaly hromadit na severu Moravy.

Minulý měsíc se ozvali i Poláci. Subdodavatel Baltomu a Geosanu, firma Simul Trust, podle polského Hlavního inspektorátu pro životní prostředí vyvezl nelegálně do Polska desítky tisíc tun toxického odpadu. Neměl na to přitom potřebná oprávnění.

Počátkem října se konečně zdálo, že Geosan termín na konci roku stihne - 110 tisíc tun kalů odveze a spálí poblíž Litvínova. Geosan ale ještě stihl všechny překvapit. Minulý týden totiž v Ostramu objevil dalších 70 tisíc tun kalů. Práce se tak nejen protáhnou, ale také prodraží o stovky milionů korun.


Vzájemné požadavky

362 milionů Kč

Tolik požadoval původně Baltom po Geosanu. Soud mu ale nakonec přiznal jen 74,5 milionu za neuhrazené faktury.

220 milionů Kč

požaduje naopak nyní Geosan po Baltomu. Jedná se mimo jiné o náklady kvůli nesplnění termínů a smluvní pokuty.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů