Úterý, 19. března 2024

Lesy ČR letos podpořily záchranné stanice pro zvířata částkou 1 milion korun

Lesy České republiky (LČR) v rámci tradiční spolupráce s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) podpořily v tomto roce částkou 1 milión Kč záchranné stanice Národní sítě záchranných stanic. Tyto peníze stanice beze zbytku využily na rekonstrukce a výstavbu nových zařízení. Mimo jiné tak byly vybudovány dva výběhy pro vydry, rozletová voliéra pro velké ptactvo nebo výběh pro vodní ptáky. Tento program je přitom jednou z mnoha oblastí, ve kterých Lesy ČR ČSOP podporují. Jen v letošním roce podnik činnost ČSOP podpořil částkou 3,8 milionu korun.

Lesy ČR letos podpořily záchranné stanice pro zvířata částkou 1 milion korun

Z částky 1 milion korun připadlo 450 000,- Kč na povinné kofinancování velkých investičních projektů, na které stanice ve Vlašimi, Pasíčkách a Pavlově získaly podporu v řádech desítek miliónů korun z Operačního programu životního prostředí. Částka 550 000,- Kč pak byla rozdělena dalším 9 stanicím na investiční projekty menšího rozsahu. Prostředky byly použity převážně na nákup materiálu a zaplacení řemeslníků na odborné práce. Velký objem prací byl uskutečněn svépomocí, a tak se podařilo vytvořit dílo v několikanásobně větší hodnotě, než byla výše daru.

Co se v jednotlivých stanicích z daru LČR podařilo vybudovat:
  • Spálené Poříčí - zabezpečení rybníčku pro vodní ptactvo sítí
  • Makov - nový, zatravněný výběh pro vydry
  • Pátek, Libštát, Jaroměř, Kladno - vybudování nových voliér, přestavba stávajících voliér a výběhů pro zvířata
  • Buchlovice - ubytování pro drobné šelmy
  • Litoměřice - odchovna mláďat, místnost pro intenzívní péči a místnost pro příjem pacientů
  • Pasíčka - rozletová voliéra pro velké ptáky
  • Pavlov - voliéra pro dravce a výběhy s tůněmi pro vodní ptáky a vydry
  • Vendolí - nové oplocení stanice
  • Vlašim - expoziční část určená veřejnosti

Nová legislativa nutí záchranné stanice změnit parametry stávajících zařízení určených pro držení zvířat. Přitom v ČR, s výjimkou pro většinu stanic nedostupného operačního programu, neexistují žádné dotační tituly umožňující přestavby těchto zařízení. O to více si ČSOP váží dlouhodobé podpory ze strany státního podniku Lesy České republiky, která modernizaci záchranných stanic umožňuje.

Spolupráce mezi Českým svazem ochránců přírody a Lesy České republiky s.p. je dlouhodobá - letos probíhá již 13. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.

ZDROJ: Lesy ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů