Pátek, 26. dubna 2024

Zvyšuje se zájem o šedý polystyren

Největším problémem při zateplení jsou peníze a špatný výběr firmy, tvrdí Ing. Pavel Zemene, PhD., předseda Sdružení EPS ČR.

Zvyšuje se zájem o šedý polystyren

OTÁZKA: Program Zelená úsporám i přes řadu nedostatků nastartoval masivní zateplování rodinných domů. Dohnali jsme Evropu?

Opravdu se zvyšuje procento zateplených domů. Nicméně stále nedosahuje úrovně západních zemí. Jednou z příčin jsou mýty nebo spíše neinformovanost veřejnosti a podceňování výhod zateplení. Přesto jsou tepelné izolace dlouhodobě na vzestupu. Kromě roku 2009, kdy se spotřeba EPS mírně propadla, kontinuálně stoupá. V roce 2011 jsme v ČR dosáhli rekordního výsledku téměř 62 000 tun, což je v objemových jednotkách více než čtyři miliony krychlových metrů. Jde o 9% meziroční nárůst. Samozřejmě mluvím jen za pěnový polystyren, ale očekával bych, že i další izolanty na tom budou podobně. Celkově stoupá poptávka po zateplení a i v letošním roce tomu nebude jinak.

OTÁZKA: Objevily se loni na trhu nějaké novinky?

Technologie jdou neuvěřitelně dopředu a různá drobná i větší vylepšení se na trhu objevují každou chvíli. Výrobky z EPS procházejí neustálým vývojem, a to jak v oblasti používaných surovin, výrobního zařízení, které je stále méně náročné na energii, tak konečných konstrukcí. Pro stavebnictví se ve spolupráci s předními odborníky podílíme na vývoji například vnějších zateplovacích systémů ETICS. Ty se dnes posuzují zásadně jako jeden celek, tj. jako výrobek. S využitím zahraničních zkušeností se snažíme vyvinout takový systém, který splňuje podstatně náročnější požadavky na požární bezpečnost. Loni jsme v tomto směru velmi pokročili a vyvinuli jsme nové detaily založení systému a okolí otvorových konstrukcí, které splňují nové náročnější požadavky aktualizované české normy ČSN 73 0810. Zaznamenáváme také zvýšený zájem o šedý polystyren, který má v průměru o pětinu lepší izolační vlastnosti než standardní bílý EPS. Jeho cena je sice vyšší, ale v poměru cena/výkon bych si ho dov olil označit za nejlepší současný izolační materiál.

OTÁZKA: Letošní zima láme rekordy, myslíte si, že se to odrazí na zájmu lidí o zateplování, zejména v panelových domech?

Únorové počasí nebylo pro nezateplené panelové domy nejpříznivější. Navíc po zdražování DPH a cen energií vše asi znatelně pocítíme na rodinných rozpočtech. Věřím, že si lidé více uvědomí přínosy zateplení a nebudou otálet. Jestli to ale bude mít přímý vliv na počet zateplených budov, si netroufám odhadovat. Zatepluje se především od jara do podzimu, takže se o případných důsledcích budeme moci přesvědčit až za pár měsíců.

OTÁZKA: Jaké jsou nejčastější nešvary při zateplování?

Informovanost o výhodách zateplení je obecně velmi dobrá a věnujeme se jí nejen my, ale i další asociace a samotní výrobci a realizátoři projektů. I tak ale panují stále mnohé mýty nebo spíše bych řekl neznalost. Například si lidé stále nenechávají dělat energetické audity, projekty, neplní ohlašovací povinnost vůči stavebním úřadům a velmi podceňují celkovou přípravu. Je velký rozdíl, když si řeknete, že zateplíte a nějak to dáte dohromady, než když vám někdo odborně vypracuje technické řešení a poradí, čím, kolik a jak zateplit. To mě přivádí na další chybu: zateplení nesprávnou tloušťkou. Nedávno jsme si na jednom specializovaném serveru udělali anketu, podle které by při zateplení více než polovina lidí zvolila tloušťku méně než 15 cm a 3 % tento parametr dokonce nepovažuje za důležitý. Optimální izolace by měla mít 15 - 20 cm. Náklady na zvýšení tloušťky zateplení o centimetr jsou přitom do deseti korun za metr čtvereční, samotný izolační materiál navíc v celé investici tvoří jen asi 10 - 15 % ceny.

OTÁZKA: Ale zateplení dělá specializovaná firma, ta by nám měla poradit, co je nejlepší...

Nepochybuji o tom, že stavební firmy na tento problém upozorňují a že znají veškeré podmínky a parametry. Zhotovitel má navíc povinnost upozornit investora na případné špatné technické řešení ze zákona. Ovšem ve výsledku stejně rozhoduje zadavatel a ten tlačí na cenu. Navíc se na trhu pohybují i firmy, které nemají potřebný dostatek zkušeností a často ani nestojí o dobře odvedenou práci s použitím kvalitních materiálů. Nekvalitní polystyren je mimochodem další nešvar, který ale již několik let velice úspěšně řešíme projektem Monitoring kvality.

OTÁZKA: Co vidíte jako největší "brzdu" zateplování?

Peníze. V dnešní době se hovoří o nutnosti spořit, přitom ale plýtvání vidíme všude kolem. Družstva nemají často dostatek prostředků a ta, co mají, je vynaloží na z jejich pohledu prioritnější problémy. V tom by ale podle mne měl pomoci stát.

OTÁZKA: Začala příprava na další vlnu obdoby programu Zelená úsporám. Je to správná cesta?

Určitě je to jedna z možností. Osobně jsem velmi rád za každou takovou iniciativu, protože nejlepší způsob, jak zajistit dostatek energetických zdrojů pro příští generace, je nespotřebovat je už nyní. A zateplení je jednou z mnoha oblastí, kde lze nadbytečnou spotřebu eliminovat. Ostatně se tímto problémem zabývá celý svět a Evropská komise k tomu přijala směrnici o energetické náročnosti budov 2010/31/EU. Ačkoli nejsem zastáncem panevropských nařízení, v tomto vidím budoucnost. Nejde o to, že nám z EU zase něco nařizují, ale že skutečně ušetřím a pokud mám trochu zájem i o své okolí, můžu pomoci zmírnit čerpání zdrojů a ochránit životní prostředí. EPBD se v prvním kroku bude týkat jen státních budov a objektů pro veřejnost, vzápětí se ale opatření dotknou nás všech. Cílem je dosáhnout jistého standardu izolace na všech budovách.


Ing. Pavel Zemene:
Náklady na zvýšení tloušťky zateplení o centimetr jsou do deseti korun na metr čtvereční, samotný izolační materiál navíc v celé investici tvoří jen asi 10 až 15 procent ceny.

AUTOR: Jiří Kučera

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů